Ugye mindenkivel előfordult már, hogy a reggel még melegen megvett péksüteményt este kőkeményen, csontszárazon hajította a szemétbe? Hozzászoktunk ahhoz, hogy mindig friss kenyeret kell vennünk, ha másnap vagy pláne harmadnap nem szeretnénk pirítóson élni.
Ez nem normális. Ha valaki hagyományos alapanyagokból készíti az ilyesmit (ami a kenyér esetében kizárólag lisztet, vizet, sót jelent), és kihagyja a gyorsítókat és az egyéb adalékanyagokat, három-négy napig friss marad az eredmény. Igaz, nem mindenkinek jó hír ez. Sokaknak nincs lehetőségük hozzáférni a fővárosban apránként már teret nyert kézműves pékségek termékeihez, és az otthoni kenyérsütés feltételei sem magától értetődőek, de higgyük el: rossz és rosszabb között is vannak különbségek. Érdemes odafigyelnünk a választásra.
Bár a nagyobb pékségláncok igyekeznek minél kisebb ráfordítással minél nagyobb haszonhoz jutni, általánosságban elmondható róluk, hogy sokféle módszerrel, adalékanyaggal és – kivétel nélkül mind – élesztővel dolgoznak. A legjobb választás a kovásszal készült, hosszan érlelt tészta lenne, de a tömegeknek ma már – vagy még? – esélyük sincs megízlelni a teknőben dagasztott régi kenyér ízét; noha ezt a kézműves pékségek termékei napjainkban már bizony képesek megidézni.
Sorra vettünk néhányat a legnépszerűbb gyártók közül, hogy kiderüljön, melyikük hozza ki a legtöbbet a szélesebb közönséget célzó termékeiből. A tesztelt áruk között volt túrós táska, kakaós csiga, zsömle és egy-egy szelet kenyér is. Az általunk megkérdezett szakemberektől – Bákonyi Lajos Sámson séftől és Csíki Sándor gasztronómiai szakírótól – a teszt közben gyakran hallhattuk a mondatot: „Szívem szerint egyiket sem venném meg.” Valamilyen rangsor fölállítására mégis rá kellett vennünk őket. Nem volt könnyű dolguk.
Bár a Cserpes eredetileg nem pékség, az utóbbi időben megjelentek polcain a péksütemények, így a kakaós csiga és a túrós táska versenyébe beemeltük a vállalkozást, amelynek brandépítői tudatosan törekszenek arra, hogy meggyőzzék vásárlóikat: ha az ő termékeiket választják, az átlagosnál jobb minőséget vesznek. A cég honlapján olvasható irányelvek szerint az alapító cégtulajdonos Cserpes István a gazdaságosság helyett a vásárló érdekeit helyezi előtérbe, és minőségi, hamisítatlan alapanyagokkal dolgozik. A Cserpes Sajtműhely büszkén állítja 66-féle termékéről, hogy nem tartalmaznak tartósítószert és egyéb stabilizáló-állományjavító-színező anyagokat.