Mi volt előbb, a szegedi vagy a bajai halászlé? Ebből a cikkből kiderül

Mindkét város receptje kiváló és minél több embernek meg kellene ismernie – vallja a Duna-parti és a Tisza-parti csárdatulajdonos is.

Horváth Attila
2017. 07. 08. 4:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ilyenkor zajló, szombaton a tetőfokára hágó Bajai Halfőző Fesztivál kapcsán minden évben hangos az ősrégi vita: a bajai vagy a szegedi halászlé receptje a jobb, igazibb, eredetibb?

A szegedi halászlé már az 1800-as években is rengeteg szakácskönyvben szerepel, például Zilahy Ágnes gyűjteményében. Az az ősi recept azonban az, amit ma bajainak nevezünk, bár ennek a receptjét csak az 1900-as évek elején lehetett megtalálni nyomtatásban, akkor is csak elvétve – mondja Frank Sándor mesterszakács, akinek Szegeden és Budapesten is több halászcsárdája van. Hozzátette, a régi könyvekben nem is igazán találkozott bajai recepttel, inkább szájhagyomány útján terjedt, mint a népmesék.

– A klasszikus halászlé úgy készült, hogy a halászlegények csónakkal beeveztek a Dunára, a Tiszára vagy éppen a Balatonra. Kifogták a halat, és a ladik közepére állított bográcsban, a folyóból vagy a tóból kimert vízben főzték a levet. A csónak alját homokkal védték a tűztől. Sót, paprikát raktak hozzá, mire kiértek a partra, kész volt az ebéd – magyarázza a séf.

Hogy a tészta miként került a dunaiba, azt már egy bajai érintettől tudjuk meg.

– Esténként, amikor a halászok hazaértek munkából, nem szántak sok időt pörköltre vagy más, lassan készülő ételre, a legkézenfekvőbb megoldás a gyors halászlé volt. Baján és a környéken már a 16. század elején is raktak bele tésztát, de akkoriban csak belecsipegették. Később ez alakult át kézzel gyúrt gyufatésztává, amit külön, kifőzve kínálnak – mondja Petike Norbert, a bajai Sobri Halászcsárda ügyvezetője.

A két recept közti különbséget sokan még most sem ismerik, általában úgy gondolják, hogy annyiban térnek el egymástól, hogy a bajaiban van tészta is. Pedig nem ez a legfőbb eltérés, hanem az alaplé. A szegedi főzet ugyanis ezzel indul: apró halból, fejből, paradicsomból, hagymából passzírozással készítik, amibe csak forrás és a fűszerpaprika után kerül a filézett halszelet. A művelet 2,5-3 órán keresztül is tarthat.

A halhoz kilogrammonként a bajaiak egy szép fej vöröshagymát, egy-másfél liter vizet és egy púpozott evőkanál fűszerpaprikát tesznek. Petike Norberték fokhagymát is, ami megosztó hozzávaló a bajai családok körében, sokan nem tesznek a lébe. A séf szerint a fokhagymának az a titka, hogy nem szabad feltűnnie az ízének, de szerinte alapvetően kell bele.

– A bogrács aljába helyezzük a ponty fejét, farkát és a hasaalját. A forrást követően beletesszük a kiváló minőségű fűszerpapikrát és további 15-20 percig főzzük. A forrás utolsó perceiben pedig sóval ízesítjük. Tálaláskor a kifőtt gyufatésztára öntjük a forró levet, először ezt esszük, ezután pedig a külön tányéron feltálalt halszeleteket fogyasztjuk el – mondja Petike Norbert, aki a híres halfőzőmester, Farkas Sobri József bajai receptjét követi. A séf szerint az arányok mellett a kiváló hozzávalók a fontosak, mint például a jó fűszerpaprika.

Frank Sándor szerint a két város közti ősi vitát felerősítette, hogy előbb, még 2015-ben lett hungarikum a bajai, mint a szegedi, pontosabban a tiszai. Mint mondja, jobb lenne, ha egyszerűen csak a halászlevet hívnánk hungarikumnak, ennek lehetne több változata. Szerinte a szegedi és a bajai halászlé is rendkívül finom, ugyanakkor hiába írta ki az étlapra a Tisza-parton a bajait, egyszerűen nem fogyott, legfeljebb a tésztát kérték külön a vendégek.

Frank Sándor szerint tény, hogy Baján jóval több halat fogyasztanak, és míg Szegeden alig 5-6 helyen lehet kapni, addig a Bács megyei városban szinten minden sarkon találni egy árust. A bajaiaknál ráadásul minden ünnepkor, de sok családnál minden hétvégén a bográcsban zubog a tűzpiros lé.

– Ilyenkor csak annyit mondanak a bajaiak, hogy főzünk egy halat. Ezt kellene minél többször hallanunk az egész országban – mondja a szegedi mesterszakács.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.