Nos, hogy büszkesége (lenne)-e a háziasszonynak az általunk tesztelt édességek bármelyike, azt mindenki döntse el maga, ugyanakkor egy tanulságot már most leszögezhetünk: ha külföldivel szeretnénk megismertetni a bejgli műfaját, az a biztos, ha házi készítésűvel kínáljuk. S hogy ne csak jótanácsokat adjunk, körképünk végén a cseh területen felnőtt osztrák dédnagymama jól bevált receptjét is közöljük. Merthogy bár mindenki hungarikumként tekint rá, a bejgli bizony a német karácsonyi szokásokkal együtt, osztrák közvetítéssel, Szilézia felől érkezett Magyarországra a XIX. században. A mák a hagyomány szerint bőséget hoz, a dió távol tartja a rontást a háztól, amelyben e hosszan eltartható, szaftos tekercsekkel várják a karácsonyt.
A vaktesztet ezúttal állandó kóstolónk, Csíki Sándor gasztronómiai író és egy, a magyar desszertek iránt elfogulatlan, mondhatni, „szűz” ínyenc, Gianni Annoni étterem-tulajdonos végezte. Bár ez a hagyományos karácsonyi desszert egyike azoknak, amelyekről már első látásra meg lehet saccolni, melyik lesz a nyerő, a felvonultatott diós és mákos tekercsek között – csodák csodája – volt, amelyik meglepetést okozott.
– A bejglinél fontos minőségi meghatározó a tészta és a töltelék aránya, amely ennél a süteménynél ránézésre is szembetűnő – mondja Csíki Sándor, szerinte ez az arány egy normális bejglinél körülbelül ötven-ötven százalék.
Ezt az elvárást a hatféle diós tekercs közül első ránézésre csak az Auguszt és a Szamos cukrászda, valamint a Déryné bisztró bejglije teljesítette, az Aldiban vásárolt, az F&R Partner Kft. által gyártott bejgli csupán hellyel-közzel, a Ceres Zrt. Prímában és Sparban vett, „diós omlós tekercs” és „diós tekercs” névre hallgató terméke láthatólag nagyon nem. Tegyük gyorsan hozzá, hogy utóbbi kettő nem véletlenül kapta a „tekercs” elnevezést, mivel az élelmiszerkönyvi előírás szerint csak az méltó a bejgli névre, amely búzaőrleményeken, citromhéjon, dióbélen, mákon, mazsolán, mézen, olajos magvakon, sütőélesztőn, tejtermékeken és tojáskészítményeken, són, étkezési zsiradékokon, fűszereken és ivóvízen kívül csak gyümölcskészítményeket, gesztenyét, édes morzsát, esetleg aromákat tartalmaz. A Ceres Zrt. tekercseinek összetevőlistája pedig ennél is jóval hosszabb. Hogy mennyivel, arra még kitérünk, de ne szaladjunk ennyire előre!