Örömhír: mégsem tiltja be az EU a gíroszt

Az EP környezetvédelmi bizottsága szerette volna elérni, hogy ne engedélyezzék a foszfátok hozzáadását.

MN
2017. 12. 13. 17:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár számos cikk és tévés riport már-már elsiratta az európaiak kedvenc gyorsételét, a kebabot vagy gíroszt, esetleg dönert, az Európai Parlamentben szerdán nem kapta meg a szükséges 376 szavazatot az a javaslat, amit sokan „betiltásként” értelmeztek. A határozati javaslat – amelyet a plenáris ülés 373:272 arányban leszavazott – valójában a nyárson sütött húshoz adott, foszfáttartalmú adalékanyagok engedélyezését ellenezte volna.

A döntés értelmében az Európai Bizottság továbbra is engedélyt adhat arra, hogy különböző foszfátokat – az úgynevezett di-, tri- és polifoszfátokat, amelyek E betűs jelzése az E 338-tól 452-ig terjed – lehessen használni a csirke-, marha-, bárány- és borjúhúsban. A bizottság szerint erre azért van szükség, hogy a húsok ne essenek szét, egységesen lehessen sütni és fagyasztani azokat.

Az ezt ellenző, a környezetvédelmi bizottság által benyújtott javaslat egészségügyi aggodalmak miatt mindenképp megvárta volna az engedélyezéssel az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal vizsgálati eredményeinek nyilvánosságra hozatalát. Az uniós élelmiszerügyi hatóság 2013-ban már foglalkozott a foszfátokkal, de akkor nem győzték meg róla, hogy veszélyes lenne. 2018 végéig viszont új tanulmányt készítenek, érdemi döntés csak ezután várható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.