Enyhítették az ügyvéd büntetését, de aligha örül a másodfokú döntésnek

Rövidült a „fészekrakós csalás” vádlottjának próbaideje, egyúttal több mint egymilliót elkoboznak tőle.

Lándori Tamás
2017. 09. 26. 17:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felfüggesztett börtön mellé több mint egymilliós vagyonelkobzás is jár R. Gyula miskolci ügyvédnek, a sajtóban több helyen csak „kis fészekrakóügy”-ként emlegetett büntetőeljárás elsőrendű vádlottjának – tudtuk meg kedden a Miskolci Törvényszéken egyrészt a Répássy Árpádné Németh Laura vezette bírói tanács hivatalos másodfokú ítélethirdetésén, másrészt az utána a sajtótitkárságon lapunknak rögtönzött „privát ítélethirdetésen”. Utóbbira azért volt szükség, mert a törvényszék véletlenül fél órával későbbre hirdette meg a tárgyalást, így az első harminc percről egyszerűen lemaradtunk. Az elhangzottak első feléből ezért Horváth Dóra sajtószóvivő tartott néhány perces felzárkóztatást, reparálandó a tárgyalás nyilvánosságának alapelvét némileg megsértő hibát.

Miközben a „nagy fészekrakóügy” – amely mintegy háromszáz vádlottal indult – még bőven tart, az alig több mint két tucat főt a vádlottak padjára ültető kistestvére a keddi döntéssel jogerősen befejeződött. Mindkét eljárás alapja ugyanaz: ügyvédek és bűntársaik a Fészekrakó otthonteremtési programban olyan személyek sorát segítették lakáshoz – főként az Avas lakótelepen –, akik a támogatásra nem voltak jogosultak, illetve akik sem a lakás fenntartásához, sem az ingatlanvásárláshoz felvett banki hitel törlesztéséhez nem rendelkeztek kellő anyagi forrással. A hitelbírálathoz hamis munkáltatói igazolásokat nyújtottak be. Az érintett „fészekrakók” a lakásokat rövid idő alatt lelakták, a hitel részleteivel pedig szinte azonnal elmaradtak. Mivel többségük szociális juttatásokból élt, a törlesztésre reális esélyük nem is volt.

Az elkövetők a valóságban kifizetettnél

magasabb összeget írtak az adásvételi szerződésekbe, a többletet pedig az állami támogatás összegéből egymás között osztották szét.

A trükközések révén egyszerre érte kár az államháztartást és a lakáshitelt folyósító pénzintézetet.

A Miskolci Járásbíróság R. Gyulát első fokon másfél év, öt évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, valamint eltiltotta hivatásától hét évre. Ez ellen mind a vádhatóság, mind a védelem fellebbezett. Előbbi súlyosítást és vagyonelkobzást kért, utóbbi felmentést. A védői érvelés szerint az ügyvédet csak az adásvételi szerződések formai megfelelőségéért terheli felelősség, a tartalomért nem. Ezt a törvényszék a keddi szóbeli indoklásban határozottan cáfolta, Répássy Árpádné Németh Laura hangsúlyozta, az ügyvéd nemcsak egy gépíró, illetve tanú a szerződéskötésnél, hivatalos ellenjegyzése a tartalmi jogszerűségért való helytállás is. A védelem azt is megkérdőjelezte, keletkezett-e vagyoni kár, azonban e téren sem jártak sikerrel.

R. Gyulán kívül további négy személy vonatkozásában került másodfokra a büntetőper, velük kapcsolatban azonban az ügyészség nem, kizárólag a védők és maguk a vádlottak éltek jogorvoslattal. Sikeresen, hármuk büntetését felfüggesztett szabadságvesztés helyett pénzbüntetésre enyhítették, egyikük ítéletét pedig – eljárásjogi okból – hatályon kívül helyezték.

Lazítottak R. Gyula büntetésén is, a felfüggesztés próbaidejét ötről három, a foglalkozástól eltiltás időtartamát hétről négy évre kurtították. Az enyhítéseket a tanács elsősorban az időmúlással indokolta. Az ügyvéd azonban mégsem örülhetett a másodfokú döntésnek, ugyanis

az ügyészség is szerzett pontot a fellebbviteli eljárásban: a törvényszék úgy találta, helye van 1,2 millió forint vagyonelkobzásnak. 

Az ügyvédi kamarából kizárt R. Gyuláról korábban a Népszava megírta, irodáját Pelczné Gáll Ildikó Fidesz-alelnöktől bérelte, és fideszes kitűzőben is lefotózták egy rendezvényen.

A nagyobbik fészekrakóügyben egyébként a fő vádlott ügyvédnő hét év letöltendő börtönt kapott első fokon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.