A nagy magyar fal a déli határon

Ez a sok-sok kilométernyi szögesdrót a Fidesz hatalomgyakorlásának legkifejezőbb mementója.

Ugró Miklós
2017. 06. 27. 18:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A határok nemcsak elválasztanak, hanem össze is kötnek – tartja a szívhez szóló közhely. A kerítésekről nem szól hasonló bölcsesség, pedig milyen jól hangoznék valami efféle: a kerítések nemcsak elkülönítik, hanem össze is fogják az embereket. Csak miközben az első esetben a határ két oldalán jönnek létre a kötelékek, az összefogás a kerítésen belül születik. Sőt mindjárt két összefogás is, amelyek az első pillanattól kezdve ádáz ellenségei egymásnak: a kerítés híveié és ellenzőié. Így egy kerítés akár identitásképző erő is lehet, ahogyan a hazánk déli határán felhúzott drótakadály is azzá vált.

Nem tagadom, mert nem titok, jómagam kezdettől fogva pártoltam a kerítés építését. Mégsem számíthatom magam a kerítéshívők derék társaságának tagjai sorába, ugyanis nincs bennem eltökéltség ahhoz, hogy az általuk elvárt hazafias buzgalommal lenézzem, utáljam és gyalázzam a kerítés ellenzőit. Ezért fogadtam megértően Botka László szoci miniszterelnök-jelölt nyilatkozatát, miszerint ő lebontaná a szerb határon felhúzott akadályt, „amint az Európai Unió határvédelmi rendszere kiépül, és a helyzet lecsillapodik a Közel-Keleten”.

Felhördült erre a kerítés rajongóinak tábora, mondván, a Botka csak ne akarja lebontani a kerítést, mert azzal mindenképpen dögvészt és pusztulást bocsátana az országra. Függetlenül attól, hogy vannak-e még migránsok, vagy már nincsenek, ugyanis a Botka egy hazaáruló Simicska-csicska, aki a Soros kottájából játszik. Az is lehet, hogy fordítva. A lényeg, hogy Botka a kormány, azaz a kerítéspártiak szerint soha, semmilyen körülmények között nem nyúlhat semmihez.

Néhány nap múlva Orbán Viktor kormányfő is megnyugtatta övéit, hogy mindaddig, amíg ő a hazánk miniszterelnöke, a kerítés állni fog. Egyenesen beszélt, szavai közt nincs „ha” és „talán”, amíg ő a főnök, addig kerítés is lesz, efelől ne legyen fikarcnyi kétsége se senkinek.

Okkal s joggal feltehető, hogy még legalább öt évig Orbán Viktor lesz a miniszterelnök, így az alatt az idő alatt a drótakadály is ott virít majd a szerb határon. És ha népünk úgy akarja, az azt követő választási ciklusban (ciklusokban) sem tűnik el.

De mi lészen majd akkor, ha Orbán Viktor miniszterelnöki regnálása alatt véletlenül megoldódik a migránskérdés, és egyetlen árva harmadik világbeli sorsüldözött sem akar illegálisan benyomulni országunk földjére? Ha komolyan vesszük Orbán ígéretét, a kerítés akkor is marad. Minek? Elismerjük a hasznos voltát, ám egyáltalán nem képvisel olyan esztétikai minőséget, hogy büszkélkedhetnénk vele.

Igaz, a különböző védelmi építmények (bunkerek, erődök, várak) mindig felkeltették az utókor érdeklődését, de a szerb határon húzódó kerítés mégsem a kínai nagy fal, amely évezredek után is turisták millióit vonzza. (Nem is szólva arról, hogy a kínai falat áttörték a mongolok, míg a mi kerítésünkön ember fia nem hatolhat át.) Ám ha a migránsnyomulás elmúltával sem akarják lebontani, akkor felvetődik az alattomos gyanú: lehet, hogy a kerítés eredetileg nem is ellenük épült?

Persze valószínűbb, hogy menet közben rájöttek, ez a sok-sok kilométernyi szögesdrót a Fidesz hatalomgyakorlásának legméltóbb és legkifejezőbb mementója. Aki ránéz, annak a Fidesz jut róla az eszébe.

Ilyen szép és felemelő történelmi relikviát bűn lenne megbolygatni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.