A rendszerváltó

Az MDF súlyos mulasztása volt, hogy fellépése nem jelentett valódi áttörést.

Ugró Miklós
2017. 10. 03. 13:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A médiumok letudták a kötelezőt, megemlékeztek a lakiteleki találkozó 30. évfordulójáról. Három évtized nem elegendő történelmi távlat, hogy az esemény méltó helyére kerüljön a nemzeti emlékezetben, de a mai idők amúgy sem kedveznek a törekvéseknek, amelyek a valódi jelentőségét próbálják meghatározni. Akkor, ott, a sátorban lépett színre a Magyar Demokrata Fórum, akkortól számítjuk a rendszerváltás elindulását is, ám az utóbbi időkben egyre több kétség fogalmazódik meg: talán nem is voltak oly sorsdöntő történések ezek. Ha az MDF felemelkedésére gondolok, hosszas agóniájára, mégis gyors és váratlan kimúlására, arra, hogy alig 23 év adatott neki a történelemben – a másik nagy rendszerváltó párt sorsa is hasonló –, akkor aligha egy történelemformáló alakulat képe rémlik fel előttünk. Ráadásul a hatalom a saját rendszerváltásán ügyködik, a harminc évvel ezelőtti csak a kijavítandó modellt jelenti neki.

A magyar nép számára sem sikertörténet az elmúlt harminc év, sokkal inkább a kihagyott, elvesztegetett lehetőségek, az eljátszott esélyek, a megcsalatás és átverés időszaka. A félresiklott rendszerváltásért senki nem vállalja a felelősséget. Sokan hajlamosak az MDF-et bűnbakká tenni. Hiszen ki más tehet arról, hogy a nagy hangon megígért változásokból alig valósult meg valami, ha nem a demokratikus átalakításra felhatalmazást nyert MDF? Persze nehezítette a dolgokat a kommunista métely és a liberális csalárdság, de mégiscsak a fórum volt kormányon, neki lettek volna lehetőségei és eszközei az ígéretek beváltására, így a tévedések, a balfogások, a mulasztások elsősorban neki róhatók fel.

De ne feledjük: 1987. szeptember 27-én, Lakiteleken még nem egy rendszerváltó párt alakult. Pártról akkor még szó sem lehetett. A fórum mozgalomként indult, bár hivatalosan ezt a szervezeti formát sem ismerte el a hatalom, de kevésbé sértette érzékenységét. (Csak 1989. június 24-én jelentették be a mozgalom párttá alakulását.) A rendszert pedig nem leváltani, hanem megreformálni akarták. A realitások talaján álló ember akkor még nem gondolt rendszerváltásra. Legfeljebb álmodozott róla, de hangosan nem mondta ki. Az úgynevezett demokratikus ellenzék által 1987 júniusában kiadott tanulmányban, amelynek a Társadalmi szerződés címet adták, határozottan kijelentették: „A szovjet világrendszer felbomlásával számolni belátható időn belül nem lehet”. A lakitelki alapítók is az MSZMP egyetértésével és együttműködésével vélték elérhetőnek céljaikat. – Az a véleményük, hogy csak társadalmi részvétellel lehet megoldani a válságot, mégpedig mind a társadalom, mind az ország politikai vezetőinek részvételével. (...) Ezért javasolják egy magyar demokrata fórum létrehozását, amely a folyamatos és nyilvános párbeszéd színtere lehetne – írták a találkozó végén elfogadott nyilatkozatban. A szabadabb, demokratikusabb, „emberarcúbb” szocializmusban hittek. – Olyan nincsen! – mondhatjuk az utólag okosak magabiztosságával, csakhogy ez a bölcsesség harminc évvel ezelőtt még nem volt annyira kézenfekvő, mint manapság. Megjegyzem, ezt a tételt nem csak a ’68-as prágai tavasz lelkesültjei nem ismerték, ’56 magyar forradalmárjai és szabadságharcosai sem. Félve kérdem: egy téveszme áldozatai voltak?

A legsúlyosabb mulasztás, amit az egykori rendszerváltó erők és az MDF számlájára írnak, hogy nem volt elég kemény és határozott, csak ígérte a „nagytakarítást”, de nem söpörte el a régi rendszert. Való igaz, a múlt feltárásának, a bűnök megbüntetésének, az igazságtételnek az elmaradása miatt a rendszerváltás nem lett nagy és felemelő közös élménye a nemzetnek. De ezek megoldására az elmúlt huszonhét évben lett volna elegendő mód és idő. Sőt most sem késő. Ám ’88–89 szelleme nem erről szólt. A „békés átmenet” volt akkoriban a legfőbb érték, és ’90 után még sokáig büszke volt rá az ország. Az MDF sokáig ezt a szellemiséget képviselte, és mire változtatni akart, már nem volt ereje hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.