Forradalmak

A kifejezést mindenki ismeri és használja, de szabatosan meghatározni szinte senki nem tudja.

Ugró Miklós
2017. 11. 14. 9:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahhoz a korosztályhoz tartozom, amelynek a forradalom szóról eszébe jut a forradalmi ifjúsági napok intézménye is. Nemcsak és nem is elsősorban az, de a memóriámból nem tudom kisatírozni. Pont mi voltunk az a nemzedék, amelynek tiszteletre és követésre méltó történelmi hagyományok iránti ifjonti igényét próbálták kielégíteni a „három tavasz” ünnepségsorozattal a 60-as évek végén, a 70-es évek elején. Kellett hát három, tavaszi időszakban lezajlott forradalmat találni, amelyekből a haladó szellemű ifjúság megfelelően épülhetett volna – de a magyar történelem csak kettő, a szigorú kritériumoknak megfelelő forradalmat produkált. Ezért 1848. március 15. és 1919. március 21. (a gyengébbek kedvéért: Tanácsköztársaság) mellé odaapplikálták 1945. április 4-ét, amiről kötelező volt meggyőződéssel vallani, hogy hazánk felszabadulásának napja. A három tavasz viszonylatában pedig azt állították róla, hogy a két forradalom valódi célja, értelme és betetőzése volt. Hazafias büszkeség ide, követendő példa oda, minket állandóan arról győzködtek, hogy az igazi szocialista forradalmiság abban áll, hogy tisztességgel tanulunk, dolgozunk, éljük a munkás hétköznapokat.

Bölcsen döntöttek a hajdani párt- és KISZ-vezérek, hogy az ünnepségsorozatot a tavaszi hónapokra időzítették. Ugyanis ha ősszel akarták volna megrendezni, roppant slamasztikába kerülnek. Mert két őszi forradalmi dátum még csak-csak akadt volna – az „őszirózsás” eleve adja magát, a nagy októberit meg úgyis magyar ünnepként ünnepeltették –, no de a harmadikat A Magyarok Nagyasszonya ünnepét (október 8.) mégsem vehették be, de a kézmosás világnapja (október 15.) sem mutatkozott alkalmasnak. A transzneműek emléknapja pláne csak 1998 óta létezik. Bizony, összvissz egyetlen esemény volt égen és földön, amit forradalomnak neveztek, csak éppen „ellen”-nek. Azt meg mégsem ünnepelhették, éppen ellenkezőleg, azért ünnepeltek minden mást, hogy az úgynevezett ellenforradalmat kilúgozzák az emberek agyából.

De egyáltalán: mi az a forradalom, amely ily kardinális szerepet tölt be mindenféle ideológiában?

A kifejezést mindenki ismeri és használja, de szabatosan meghatározni szinte senki nem tudja. Emlékezhetünk a rendszerváltás hajnalán az „56” körüli terminológiai bizonytalanságra. Többnyire kerülgették a forradalom kifejezést, sokan azért, mert az ellenforradalomból indultak ki, azt próbálták valamiképp szalonképessé tenni. De akadtak olyanok is szép számmal, akiknek a forradalom is negatív tartalmakat hordozott. Deutsch Tamás mondta akkoriban egy tévés beszélgetésben, hogy a forradalom marxista kategória. Ettől a veterán ’56-osok nyomban a szívükhöz kaptak, mert marxista kategóriákból nem sülhetett ki semmi jó. A forradalomnak valóban volt egy bonyolult és félrevezető marxista meghatározása, de a rendszerváltás nyomán az eszmetörténet kukájába kerültek ezek az örök érvényűnek hirdetett terminusok. (Ellenben a Deutsch megmaradt nekünk.)

A különböző agitprop osztályokon előállított ideológiai panelek megkönnyítik a világ leírását, csak a végeredménynek nem lesz köze a valósághoz. A pontos és helytálló definíciókat aligha lehet rövid és végleges formulákba önteni. A Rubicon történelmi magazin októberi számában az egyik legnépszerűbb magyar történész, Hahner Péter írt érdekes cikket a forradalom meghatározásának nehézségeiről. Abból idézem: „Napjainkban a »forradalom« a mindennapi nyelvhasználatban egyszerűen fontos változást jelent. A történetírásban azonban továbbra is használatos maradt szűkebb értelmezése: jelentős és tartós változást hozó, népi közreműködéssel végrehajtott, viszonylag erőszakos és gyors politikai átalakulás.”

Ezen ismérvek alapján vajon a fülkeforradalom minek minősül? Hogy áldott emlékű Kristóf Attilát idézzem: „Én nem tudom ”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.