Olcsó kampány

A népszavazási kezdeményezéstől nincs félnivalója a kormánynak, hiszen már az is kérdéses, hogy összejön-e kétszázezer aláírás.

Ugró Miklós
2017. 11. 28. 15:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aláírásokat gyűjt a Momentum. Igaz, már nem ismeretlen mozgalomként, hanem mérsékelt ismertségű pártként, és nem egy népszavazáshoz, hanem a kormány megfutamításához kér támogatást. Ne tévesszen meg senkit, hogy a Momentum Mozgalomnak nevezi magát, ezzel csak azt szeretnék jelezni, hogy a szervezetük nyitottabb, rugalmasabb, lendületesebb, mint a magyarországi pártok általában. A fiatalos dinamizmus abból is látszik, ahogy ellenzék létükre az egyik legfontosabb demokratikus intézményt, a népszavazást (le)kezelik.

„A népszavazás, illetve annak időpontja másodlagos, a legfontosabb az aláírásgyűjtés. Egy hónapokig tartó sikeres akció ugyanis meghátrálásra kényszeríti a kormányt” – nyilatkozta Papp Gergő kommunikációs igazgató. Meghatónak is mondhatnánk bátor őszinteségüket, amikor bevallják, hogy a választók véleménye nem érdekli őket, csak az akciózáson van a hangsúly, attól remélik politikai céljaik elérését. S hogy mi lenne a politikai cél? Bevallásuk szerint annyi csupán, hogy a kormány meghátráljon. Minden különösebb kockázat nélkül megjósolhatom: a kormány nem fog meghátrálni, és az a gyanúm, ezt a momentumosok is pontosan tudják. Ezért amit az őszinteségről mondtunk az imént, érvényét veszti. Említést sem tettünk még az aláírásgyűjtés tárgyáról – hiszen a népszavazás szempontjából semmi jelentősége. Fontossá akkor válik, amikor arról esik szó, hogy a kormánynak miféle ügyben kellene meghátrálnia. A Momentum agytrösztje azt akarja elhitetni velünk, hogy utcai akciójuk hatására Orbán Viktorék megijednek, magukba szállnak, jobb belátásra térnek, visszavonják a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló jogszabályt, közkeletű nevén a civiltörvényt. Ők sem gondolhatják komolyan. Bár arra hivatkoznak, hogy a kormány az olimpia, a vasárnapi boltzár és a korrupciós bűncselekmények elévülésének ügyében is meghátrált, sőt, az utóbbi két esetben aláírásgyűjtésre sem volt szükség, csak belengették a népszavazás rémét, és rögtön az inakba szállt minden bátorság. A momentumosok úgy vélik, a civiltörvény kapcsán is elegendő referendummal ijesztgetni a népvezéreket, és azok újfent berezelnek.

Való igaz, a hét éve regnáló kormányok kínosan kerülik a halovány esélyét is annak, hogy népszavazáson mérettessék meg az álláspontjuk, de ez esetben bizonyosan nem riadnak meg. A három korábbi visszakozás három különböző okból történt, a civiltörvénnyel kapcsolatban egyik sem áll fenn. Megjegyzendő, erősen kétséges, hogy bármelyik kérdésben érvényes népszavazást lehetne tartani, mert kevés téma mozgatja meg a választópolgárok többségét. Az olimpiai népszavazás talán érvényes lehetett volna, de mivel az a fővárosra korlátozódott, és ott a Fidesz kisebbségben van, fennállt a veszélye, hogy a kormányt leszavazzák. Ezt semmiképpen nem kockáztathatták meg. A vasárnapi nyitvatartással egy lényegtelen ügyben tudtak népszerű engedményt tenni, míg a korrupciós elévülés témájában nyitott kapukat döngettek a kezdeményezők. Ezzel szemben a kormány már-már égi küldetésének érzi a hatalom civilek általi kontrolljának teljes korlátozását. A törvény mindössze egy lépés e cél irányába, de előkészíti a későbbieket.

A népszavazási kezdeményezéstől nincs félnivalója a kormánynak, hiszen már az is kérdéses, hogy összejön-e kétszázezer aláírás. De ha összejönne is, egészen biztosan nem lenne négymillió ember, aki a szavazóurnákhoz járulna. Alig izgatja a polgárokat, hogy egyes szervezetek kénytelenek regisztráltatni magukat. Hogy mi van az intézkedés hátterében, azt még kevesebben látják át. A momentumosok tehát tisztában vannak azzal, hogy a kormány nem fog visszavonulót fújni, és a civileknek nincs esélyük egy népszavazáson. Az aláírásgyűjtéssel tehát egyszerűen mérsékelt ismertségüket akarják tovább növelni. Ez a választási kampány egyik legolcsóbb formája. Politikai szempontból nem kifogásolható, az ízlés pedig nem politikai kategória.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.