Pártalapítás

Mi értelme volt Moszkvában is megalapítani a pártot, ha három héttel később Budapesten újra megtörtént?

Ugró Miklós
2017. 11. 21. 13:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs semmi megemlékezni- és ünnepelnivaló azon, hogy a magyarországi kommunisták – véletlenül sem magyar kommunisták, ők maguk is tiltakoztak az efféle felületes megnevezés ellen – száz éve alapították meg pártjukat. Ezért ünnepélyesen megígérem, hogy jövő ilyentájt egy árva szót nem írok a komcsikról, mert akkor lenne a századik évforduló, viszont a 99. jó alkalmat kínál, hogy mégis ejtsünk a témáról néhány keresetlen szót.

A szakirodalom minden vita és kétség nélkül úgy tartja, 1918. november 24-én, vasárnap a Városmajor utca 42. számú ház egyik lakásában alakult meg a Kommunisták Magyarországi Pártja. Az értekezleten – szükséghelyzetben nem kongresszuson alakultak meg, beérték ezzel is – megválasztották a párt elnökét (Kun Béla), két titkárát (Hirossik János, Vántus Károly) és tizenhat tagú központi bizottságát (a nevek felsorolásától eltekintünk).

A szociáldemokrata sajtó híradásai és kommentárjai szerint a jeles kommunista vezetőknek semmi közük nem volt a munkásmozgalomhoz, jöttment kalandorokként nem a munkásokat képviselték. Lehetett ebben igazság, hozzátéve: nyolc KB-s – Kun Bélával az élen – korábban a Magyarországi Szociáldemokrata Párt elkötelezett tagja volt. A megbántott kommunisták mindenesetre január 20-án megrohamozták a Népszava szerkesztőségét, hat halottat és számos sebesültet hagyva maguk után. Kizárólag a tárgyilagos és kiegyensúlyozott tájékoztatás jegyében. Ám eltértünk a tárgytól. Ott tartottunk, hogy november 24-én megalakult a párt, ami azért érdekes, mert alig három héttel korábban ugyanez a párt már megalakult egyszer.

1918. november 4-én Moszkvában, a Drezden Szállóban már volt egy értekezlet, amelynek résztvevői kimondták a KMP világrajöttét, és a központi bizottságot is megválasztották, amibe Kun Béla, Vántus Károly és Pór Ernő éppúgy bekerült, mint három héttel később Budapesten. A KB további hat tagja a magyarországi nemzetiségeket képviselte, sorsukat a magyar párttörténet nem ismeri. Az értekezleten határozatot hoztak arról is, hogy az új párt csatlakozik a hamarosan felálló III. Internacionáléhoz. Ám addig, míg az megalakul, mindenben aláveti magát az Oroszországi Kommunista Párt Központi Bizottságának. Határoztak még arról is, hogy a Magyarországról származó kommunistákat a lehető legrövidebb időn belül hazairányítják. Ennek érdekében a párt vezetőségét két részre osztották. A kilenc KB-tag napokon belül hazatért. Kun Béla november 6-án indult, és Sebestyén Emil ezredorvosnak álcázva 17-én ért Budapestre. A pártvezetők másik fele Külföldi Iroda néven átmenetileg Oroszországban maradt, előkészíteni a hadifoglyok és a Vörös Hadseregben harcoló magyarok hazatérését.

Felvetődik a kérdés: mi értelme volt Moszkvában is megalakítani a pártot, ha három héttel később Budapesten ez újra megtörtént?

A moszkvai alapítás két lehetséges vita kirobbanásának megelőzését szolgálta. Egyrészt deklarálták, hogy a párt a III. Internacionálé szerves része, így ha egyesek valamiféle függetlenségen törnék a fejüket, azokban tudatosítsák, az ilyesmi luxus, és szó sem lehet róla. Másrészt elejét vette az olyan sötét kétségeknek, hogy együttműködjenek-e a szocdemekkel, vagy inkább ellenségnek tekintsék őket. Attól kezdve a szociáldemokraták annyiban voltak testvéri párt, amennyiben hajlandók voltak alávetni magukat a kommunistáknak.

Érdemes megemlíteni: a moszkvai pártalapító epizódról a történelem alig tud, a munkásmozgalom történeti lexikonjában sem szerepel. Borsányi György híres-hírhedt Kun Béla-monográfiája szentel neki egy oldalt (ez az írás is arra támaszkodik), de a művet a nem létező cenzúra betiltotta, megjelenése előtt a könyvesboltokba kiszállított példányokat begyűjtette. A néhány „megmenekült” kötet szamizdatként terjedt a nyolcvanas években. A széles tömegek akkoriban még nem voltak érettek a párt történetének befogadására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.