Nagy Kánaán

Magyar sajátság, hogy nálunk csak négyévente van demokrácia, parlamenti választások képében.

Ugró Miklós
2017. 12. 27. 17:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar sajátság – bekerülhetne a hungarikumok közé –, hogy nálunk csak négyévente van demokrácia, parlamenti választások képében. Nem így indult e demokráciánk karrierje, de mára a kétharmados többséget alkotó kisebbségnek egyszerűen nincs igénye többre. Ám ezúttal nem a honi demokrácia egészéről kívánnék értekezni, hanem egy hozzá kapcsolódó jelenségről: arról, hogy roppant kiszámítható módon, mégis váratlanul négyévenként elérkezik hazánkba a Kánaán is. Általában a választásokat megelőző év őszén válunk hirtelen tejjel-mézzel folyó országgá, és urnazárásig azok is maradunk.

Ha valaki arra gondol, hogy a korai kampánykezdet a különös jelenség oka, azt ki kell ábrándítanom. Másról van szó. A kampány mifelénk a szemérmetlen ígérgetést és a másik párt vezetőinek, tagságának és szavazóinak lehülyézését jelenti, és ez pillanatnyi szünet nélkül, folyamatosan zajlik. A választások előtti év őszén kezdődő időszak a választási ígéretek (állítólagos) beteljesülésétől válik különlegessé. Ilyenkor lesz eredménye népünk erőfeszítéseinek, értelme a nélkülözésnek, beérik a takarékosság gyümölcse, megtapasztaljuk a fegyelmezett gazdaságpolitika áldásait. Ezekben a kánaáni hetekben-hónapokban növekednek a jövedelmek, emelkedik az életszínvonal, felzárkózunk az uniós középmezőnyhöz, de a trendeket figyelembe véve hamarosan utolérjük a kontinens élmezőnyét is.

Ilyentájt szemérmes büszkeség tölti el a polgárok szívét. A sajtó – nem a hazafiatlan és elfogult ballib része, hanem a tárgyilagos és hiteles kormánypárti – arról tudósít, hogy a fél világ minket irigyel, és a nihilista jóléttől megcsömörlött, migránsoktól rettegő nyugati tömegek szeretnének inkább magyarrá lenni. Megértem őket, hiszen nemcsak az idegeneket köpködő erkölcsi fölényünk domborodik ki, hanem az is bizonyítást nyer ezekben a hónapokban, hogy hazánk a világ legdinamikusabban fejlődő gazdasági térsége, ahol olyan magas a minimálbér, hogy több egészség- és oktatásügyi szakma képviselői – 25-30 év gyakorlattal is – beérik kevesebbel. Vagy említsük meg a nyugdíjasokat. Idén először nyugdíjprémiumot kaptak, ami a szociálisan érzéketlen liberális demokráciákban éppen olyan ismeretlen intézmény, mint a visszamenőleges hatályú törvényalkotás. A prémiummal anyagilag és erkölcsileg is megbecsülték a nyugdíjasokat. A prémium jelentése ugyanis: kiemelkedő minőségű teljesítményért fizetett pénzjutalom. Kormányunk ezennel elismerte, hogy minden magyar nyugdíjas kiemelkedő minőségű teljesítményt nyújtott, ami a szépkorúak igazán figyelmet érdemlő aktivitására vall. Kár, hogy nem tudjuk, mi lett volna ez a kiváló tevékenység. Talán azt előlegezte meg a kormány, hogy a nyugdíjasok jövőre kiemelkedő minőségben fognak szavazni. Ha így tesznek, arra is lesz esélyük, hogy 2021 őszén nyugdíjas-nyereségrészesedést is kapjanak.

Megjegyzendő, az ilyen kánaáni állapotok előállítása nem holmi fideszes svihákság, minden kormány megpróbálkozik vele. Hajdan az MDF is szerette volna elhitetni, hogy itt van az ígéret földje – de a túl későn átadott, ráadásul félkész állapotú autópályákon nem találtunk oda. A Bajnai-kormány pedig, hiányos bibliai helyismerete miatt, a Kánaánt összetévesztette a gyehennával. Sok múlik a jó időzítésen. Ha túl korán kezdik az adakozást, azt a választás idejére elfelejtik, ha túl későn, azt szavazatszerző populizmusnak minősítik, és az önérzetesebb polgárok képesek megsértődni, mondván, meg akarják őket vásárolni. De az is megesett 2002-ben, hogy az Orbán-kormány közvetlenül a választás előtt jelentette be a nyugdíjemelést, és mire kifizették, azt már Medgyessy gazdasági zsenijének tulajdonították az emberek. Azóta a Fidesz nem követ el ilyen hibát.

Még néhány hónapig mindenesetre itt tartózkodhatunk az ígéret földjén – a választás után meg visszapottyanunk az ígérgetésekére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.