Békesarc

Meglepő, de még a Fidesznek is van tanulnivalója pénzlenyúlás terén.

Ugró Miklós
2018. 01. 09. 15:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepő, de még a Fidesznek is van tanulnivalója pénzlenyúlás terén. Einstandolásban, megdézsmálásban, sikkasztásban, lopásban, fosztogatásban, vagyonokból való kiforgatásban, illegális vagyonok felhalmozásában már régen elérték a világszínvonalat, viszont tarhálásban komoly hiányosságokat mutatnak. Amint az köztudott, Orbán Viktor levélben kért pénzt pártja feltételezett szimpatizánsaitól a kétféle kampányra: a Soros ellenire, meg a választásira.

Feltételezett szimpatizánsokat említettem, mert sok olyan polgárt is megpróbál lelejmolni a miniszterelnök, akik valaha rokonszenveztek a fiatal demokratákkal, de mostanában már nem Orbán nevét foglalják lefekvés előtti hő imáikba. S olyanok is lehetnek néhányan, akik vágyakoznak befektetni a Fideszbe, de még nem kerültek fel a hírhedt listára. Persze, a kunyeráló levelek túlnyomó többsége a valódi hívekhez került, – Simicska Lajos megcélzása csak figyelmetlenségnek tekinthető, nem újabb irányváltásnak, – éppen ezért erőltetettnek és álszentnek tűnik az ellenzék dühödt felháborodása, hiszen Orbán csak a saját táborának szegényeit akarja megpumpolni, nem az ország összes nyomorultját. Ám ez a szolid visszafogottság nemcsak erénye, de hibája is egyben eme nem túl nagyszabású koldulási projektnek.

Okos politikus nem kér a sajátjaitól anyagi támogatást, csak akkor, ha nagyon nagy gondban van, de lehetőleg akkor sem. A hívektől való kéregetés olyan élhetetlen alakoknak való, mint Juhász Péter, komoly politikus saját erejéből oldja meg a problémáit, amennyiben mégsem, akkor sem köti a nyilvánosság orrára. (Elegendő, ha jelzi a vagyonnyilatkozatában.) Ez az alapelv a pártokra is érvényes, kormánypártokra meg különösen. Rendes, jóravaló kormánypárt pénzeli a rajongóit, nem kizsebeli őket. Okos politikus a maga vagy a pártja pénzéhségét valamilyen, mindenkit megragadó nemzeti ügybe csomagolja. Így mindenkitől kérhetnek, és a sajátjainak vissza is csöpögtethetnek némi nyereséget.

Az eddigi hatalmas erőfeszítések ellenére Soros démonizálása nem vált nemzeti üggyé, a Fidesz választási győzelme meg eleve nem az. A lakosság megkopasztásának mennyivel ügyesebb konstrukciója volt a békekölcsön. A békekölcsönt alapvetően azért találták ki, mert az állandó áruhiány miatt az emberek kevés pénze is túl soknak bizonyult. A lakosság vásárlóerejét kívánták gyengíteni a hazafias mázzal leöntött, „önkéntes” kölcsönnel, amelynek kezdeti normája félhavi fizetés volt, de hamar egyhavira emelkedett. Sztahanovisták jegyeztek többet is.

A lényeg: mindenki kötelességének érezte, hogy kölcsönt adjon a béke megőrzésén és az ország felvirágoztatásán ügyködő kormánynak, amely garantálta, hogy az utolsó fillérig mindent visszafizet. Sőt, irányított sorsolásokkal jelentős nyereményekkel kárpótolta a legkedvesebb híveket. (Feljegyezték, hogy ki milyen sorszámú kötvényeket kapott, így nem volt nehéz a megfelelő alanyoknak „kisorsolni” a nyereményeket.) Az utolsó kötvényeket 1977-ben váltották be, névértéken, ami az eredeti vásárlóérték alig harmadát jelentette. Mindezek ellenére a békekölcsön még mindig igazságosabb és nagyvonalúbb beszerzésnek tűnik, mint a Fidesz alamizsnagyűjtése. Úgy látszik, Rákosi ennyivel volt okosabb Orbánnál. Pont annyira, mint Mészáros Lőrinc Zuckerbergnél.

A Fidesz roppant jól áll anyagilag, hiszen bármikor, bármekkora összeg elveszítheti közpénz jellegét, s vándorolhat át magánzsebekbe, ráadásul az efféle folyamatok üzleti titokká válnak, amit még az alaptörvény is véd. Ennek ellenére sokan lesznek, akik eleget tesznek a miniszterelnök kérésének, bár tudják, a pénzre csekély szüksége van a pártnak, de a csekken rajta van a feladó neve, azt pedig nyilván feljegyzik valahol, márpedig ebben az illiberális demokráciában nem az a fontos, hogy a választók mit tartanak a kormányról, hanem az, hogy a kormány legyen elégedett az állampolgárokkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.