Sajtóviszonyok

Mindmáig megfejtetlen rejtély, hogy 2002-ben miként veszíthette el a Fidesz a parlamenti választást.

Ugró Miklós
2018. 04. 03. 17:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindmáig megfejtetlen rejtély, hogy 2002-ben miként veszíthette el a Fidesz a parlamenti választást. Találgatások, féligazságok, részmegoldások születtek bőven, de megnyugtató, minden részletre kiterjedő magyarázatot azóta sem sikerült adni.

Tizenhat évvel ezelőtt, amikor a válasz megtalálása még élet-halál fontosságúnak tűnt, beindult a bűnbakképzés folyamata is. És a számba vehető bűnbakok sorában természetesen ott volt a sajtó is. Persze ez soha nem mondatott ki hivatalosan, hangosan se nagyon, inkább csak a korszak „jól értesültjei” sugdolóztak róla: „A vezetők úgy vélik, a Magyar Nemzet egyik-másik cikkének is része volt a bukásban ” Az ostoba szóbeszédnek valóban volt annyi alapja, hogy némely vezetők így vélekedtek. Nekem is volt szerencsém jeles közférfiúktól baráti hangú szemrehányást elviselnem, mondván: „Bizonyos ügyeket nem kellett volna megírni, mert nem használtak nekünk.” Karakán újságíró azt válaszolta volna ilyenkor, hogy azokat a bizonyos ügyeket nem kellett volna elkövetni, és akkor nincs dilemma a megírásuk körül, de akkortájt a polgári oldalon nem voltak karakán újságírók, csak az utóbbi évben lettek a ner sajtómunkásai ilyen jellemesek és kemények.

Csábító lehetőség, mégsem írhatom, hogy pár nap múlva melyik oldal újságírói veszítették el a választást, mert ez a kijelentés méltatlan és igazságtalan lenne, elsősorban azért, mert azt soha nem mondják, hogy a sajtó juttatta hatalomra a győztes pártot, márpedig az elemi logika is azt diktálná, hogy akik az egyiknek elvesztették, azok a másiknak megnyerték a választást. Mégsem suttogták például 2002-ben, hogy az MSZP a Magyar Nemzetnek köszönheti diadalát. Természetesen ez abszurd és rossz vicc, de a párt nem mondott köszönetet a Népszabadságnak (akkor még létezett), a Népszavának, a Magyar Hírlapnak, de még a közszolgálati műsor létére siralmasan elfogult Napkeltének sem. Nagyon helyesen. Mert a sajtónak tulajdonítani akár a választási győzelem dicsőségét, akár a vereség szégyenét súlyos aránytévesztésnek minősül.

A társadalom általában erősen túlértékeli a sajtó hatását, szerepét, olykor túl sokat vár tőle, máskor felelősségét túlozza el. A hamis képzetek kialakításához persze maga a sajtó is erőteljesen hozzájárul, elsősorban azzal, hogy sokkal többet foglalkozik magával, illetve az ellenoldal médiumaival, mint amennyi indokolt lenne. A kampány a megtévesztések, az átverések, az áltatások időszaka, ilyenkor a sajtó szerepe is felértékelődik, mintha valóban a közéletet meghatározó, önálló hatalmi ág lenne, nem csupán a hatalom egyik eszköze. A politikusok saját tévedéseiket, ostobaságaikat, tudatlanságukat szeretik az újságok-tévék önkényeskedéseinek számlájára írni, mondván: kifacsarták, meghamisították, elhallgatták fennkölt mondanivalójukat, ez az oka annak, hogy a választók nem korszakos zseninek, hanem féleszű baromnak tartják őket. Emiatt némely politikusok meg is sértődnek egyes orgánumokra, és megtagadják, hogy szóba álljanak velük. Ehhez isten- és alkotmány adta joguk van, senki nem kötelezhető a megnyilatkozásra neki nem tetsző fórumokon.

Ám az utóbbi időkben új, roppant primitív szokás jött divatba. A politikus nemcsak megtagadja a nyilatkozatot, hanem nyomban a nagy nyilvánosság előtt minősíti is az adott orgánumot. Nem pusztán prosztóságáról tesz ilyenkor tanúbizonyságot, helyzeti előnyével is visszaél, hiszen tudja, hogy a lejárató jelzőkkel illetett újságírónak akkor és ott nincs módja védekezni vagy válaszolni. A politikusok és az újságírók egyenrangúságának jegyében a sajtómunkásoknak olykor ily módon kellene felvezetniük a kérdéseiket: „Ön ostoba, korrupt, az állampolgárok képviseletére tökéletesen alkalmatlan. Semmi esélye, hogy értelmes választ sikerül kicsiholnom magából, mégis kénytelen vagyok megkérdezni, mert kötelességem ” – az efféle felvezetés az interjúk jó részének elején igazán indokolt lenne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.