Manu

„A délutáni gyerekelőadás után Manu játszik egy kicsit, ne add tovább. Várunk.”

Hegyi Zoltán
2017. 06. 05. 16:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vannak, akik lassan öregszenek. A rock and roll, amennyiben nem öl, megerősít. Még akkor is, ha korán nekiveselkedik az ember. Mint például Manu Chao. Ahogyan azt a család régi barátja, Gabriel García Márquez oly szépen megfogalmazta: Manuval már négyévesen is csak baj volt – és még mindig ugyanolyan.

Bálinttal is nagyjából ez a helyzet. Manu és Bálint találkozása törvényszerű volt. Magától értetődő, mint amikor Manu elénekli a Carreteiro című galiciai kocsmadalt a világ minden édesanyjának. Manu mondja a Desaparecidosban: volando vengo, volando voy – szállva jövök, szállva megyek. Legalizáljunk hát.

Bálint, aki jelenleg Franciaországban, egy Rodez nevű helyen él, meséli: „A minap, egy vasárnap délután érkezett egy SMS a telefonomra. »A délutáni gyerekelőadás után Manu játszik egy kicsit, ne add tovább. Várunk.« A feladó egy haver, aki egy régi moziból csinált egy A Klub nevezetű táncos, színházas, zenés helyet, ahol néha neves arcok is megfordulnak. Az évek alatt jóban lettünk, megy a cserebere is képekkel, infókkal, most meg bepörgetett rendesen. A »tiltás« ellenére azonnal felhívtam a városban lévő magyarokat, hogy jöjjenek kölköstül. A szieszta elmaradt, és elindult a reszketés, hogy fér-e még kép a telefonomra, az aksi persze nyolc százalékon, meg ilyenek. Manu pár évvel ezelőtt már majdnem megvolt, egy rendes nagy koncertet adott Rodez-ban. Eredetileg Marseille-ben játszott volna valami ingyenbulin, de azt biztonsági okok miatt lemondták, és valami miatt ránk esett a választása. A huszonnégy órás szájról szájra promónak köszönhetően a pénztárnyitás előtt tizenöt perccel már nem volt jegy, és lenyomtak egy háromórás ugrálást. Én a végére kicsit túlhidratáltam magam, na de majd most. Megérkezünk a kölykökkel, bent szépen szól valami halkan, kezdődik a beengedés. Egy szál gitár, mikrofon, színpad szélén üldögélés, ebből állt a meglepetés. Ahogy gitárt adsz a kezébe, addig játszik, míg el nem veszed tőle. Jó volt látni az arcukat azoknak, akik csak egy gyerekmatinéra jöttek, és kezdett összeállni nekik a kép, arról nem is beszélve, hogy milyen érzés lehet bármit is előadni, hogy előtted-utánad egy legenda játszik csak úgy, mert ismeri a tulajt, és tett egy 400 kilométeres kitérőt. A szervezés így zajlott: halló, Manu vagyok, tíz perc, és megérkezem Rodez-ba, ti mit csináltok? Lement az előadás, már tűkön ültem, merthogy csökkenőben az energia a telefonon, ráadásul újra előkerült a gitár, egy rakat szülőnek csillog a szeme, és énekel a kis emberrel. Aztán eljött az én pillanatom. Pár perces magyarázat a figurákról, oké, no problem, már megyünk is ki az utcára, rajta baseballsapka, semmit nem látni a szeméből, nem szereti, ha így fényképezik, mert unatkozik. Szóval az időt sem lehet a végtelenségig húzni, kábé egy ciginyi van helyet találni. Megvan, a hátsó kijárat mellett a fűtőház felirat, vigyorgás, klikk, klakk, le is merül a telefon. Vissza a terembe, és ekkor becsapódik az »analógfeeling«, amikor meg kellett várni, míg előjön a celluloidról a cucc a sötétben. Csak reménykedem, hogy megvan, amit akartam, de meg kell várni, míg hazaérek, és feldugom a rendszert a kettőhúszra. Még egy kis énekelgetés, aztán szelfizés a fél várossal, majd integetés egy szakadt Peugeot-ból, és irány Barcelona. Ennyi.”

Tényleg ennyi, a régi barátságra való tekintettel nem fűzök hozzá semmit. Csendben elképzelem Manut Mindszentkállán, a pajtában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.