Marie

Ez a kép nagyon francia. Vagy brit. Vagy magyar. Mindenesetre kortalan, akár a figurák.

Hegyi Zoltán
2017. 07. 27. 17:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez a kép nagyon francia. Nem franciás csupán, akár a könnyedség mint közhely, hanem esszenciális. Bálint otthonosan mozog ezen a terepen. Négy éve költöztek Rodezba, egy negyvenezres kisvárosba, Aveyron megye központjába. A felesége, Ana galiciai gyökerekkel ugyan, de ide született. Ment a vándorlás arrafelé is rendesen. Az aveyroniak közül sokan a szegénység miatt például Párizs felé vették az irányt a tizenhetedik században. Legtöbbjük először vízhordóként dolgozott a fürdőkben vagy garçon de caféként a bisztrókban, majd hajókkal szállították házhoz a szenet és a fát. Az utóbbiban volt a nagyobb perspektíva. Az egyre gyarapodó bevételekből hajóépítésbe fogtak, majd amikor az is bejött, apránként felvásárolták a fővárosi kávézókat. A múlt századra a legfrekventáltabb helyeken a legtöbb vendéglátóhely aveyroni kézbe került. És aztán zártak. Nem a helyeket, azokat legfeljebb egymás között cserélgették, hanem maguk körül, ahogy az egy rendes klánhoz illik. Így aztán ha abban a szerencsében részesülünk, hogy beülhetünk egy párizsi kávézóba, sörözőbe, étterembe, nagy valószínűséggel aveyroni gyökerű tulaj csilingel a kassza mögött.

Marie, a Café de la Paix (Béke kávéház) tulajdonosa pontosan az ellentétes utat járta be. Párizson és Tunézián keresztül talált vissza a gyökereihez, és Rodezban vágott bele a kocsmabizniszbe. A hely már eleve ismert volt a helyi amatőr és profi sakkozók körében, keddenként sakk-klubként is működött. Pontosan úgy, mint annak idején Budapesten a Sixtus. Hiába na, a múlt sokszor inkább édes, mint baljós árnya mindig itt kísért, véletlenek meg ugye nincsenek. A Sixtus volt ugyanis Bálint budapesti törzshelye vagy tíz éven át. Néhányszor alkalmam nyílt elkísérni, amelyikre emlékszem, azt sosem felejtem. Egy ponton az áldott emlékezetű Mariann és Gábor kiadta az ukázt a pultból, hogyaszongya: „A boldogságra! Csinn!” És egyszeriben a szabadság, az egyenlőség és a testvériség szelleme kezdett el hancúrozni a parányi helyiség falai között. Gábor egyébként később lejátszott néhány éjszakai partit (sakk) a „rodezi Békében”. Ez megy, világfalu van. És küzdelem a világbékéért. Bálint, ha ideje és a családja engedi, kiruccan a Café de la Paix-ba egy gyors kávéra vagy éppen egy figurahalászatra, esetleg esténként meginni egy aberlour-t a teraszon. És kötelező program a szombati piac után az ebéd előtt bedobni néhány casanist, amely a pastis korzikai verziója, azaz egy feles ánizspárlat vízzel feldobva. Ezt hívják törzshelynek, ahol a keresztneveden szólítanak, ismered a többieket, és hagyhatnak neked üzenetet, ha nem találtak otthon. Ez vész el az iparszerű vendéglátás dömpingjében, a kocsmák romjai között.

A függönyt azt szeretem még ezen a képen, már a helyes francia csaj klasszikfrizuráján túl és innen. Valószínűleg létezik egy hatalmas ellátó, ahonnan ezeket beszerzik, mert ilyet látni mindenhol Bretagne-tól Marseille-ig. Ilyen volt már René Artois (Éjféli Bagoly) vendéglőjében is a Halló, Halló! (’Allo, ’Allo!) című frenetikus brit tévésorozatban is. Mögüle kukucskáltak ki a felejthetetlen félnótás szereplők, hogy jönnek-e már a szintén balfék nácik a Bukott Madonna a nagy didikkel című festményért, amelyet azért a biztonság kedvéért többször lemásoltak, mielőtt szalámirudakba rejtették volna.

Mondom, ez a kép nagyon francia. Vagy brit. Vagy magyar. Mindenesetre kortalan, akár a figurák.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.