1994: Negyven év után újra magyar a vb-döntőben

A pasadenai fináléban a brazilok Puhl Sándor játékvezetése mellett verték büntetőkkel az olaszokat.

2014. 06. 08. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága 1988. július 4-én Zürichben szavazott az 1994-es rendezőről, az Egyesült Államok tíz, Marokkó hét, Brazília két voksot kapott, Chile pedig még időben visszalépett, hogy ne blamálja magát. A vb megnyitóünnepségének az amerikaiak megadták a módját, a chicagói Soldier Field-stadionban a földkerekség leghíresebb talk show műsorvezetője, Oprah Winfrey konferált, dalra fakadt Diana Ross, a díszpáholyban pedig ott feszített Bill Clinton elnök és Helmut Kohl is. A német kancellárnak az viszont már aligha tetszett, hogy a műsor után a nyitómeccsen a címvédő Nationalelf Andreas Brehmével (akinek a tizenegyesesgóljával négy évvel korábban a döntőben legyőzték az argentinokat), Lothar Matthäusszal és Jürgen Klinsmannal nagy nehezen csak 1–0-s győzelmet szenved ki Bolívia ellen. Megjegyzendő, hogy Németország az ország újraegyesítése után először szerepelt ezen a néven 1938 után, a Szovjetunió helyett pedig először üdvözölhettük Oroszországot.

A torna lebonyolítási rendszere megegyezett az 1990-es olaszországi világbajnokságéval. A huszonnégy csapatot hat négyes csoportba osztották, az egyenes kieséses rendszerbe minden csoportból az első és második helyezettek, valamint a négy legjobb harmadik jutott. Ez volt az utolsó ilyen rendszerű világbajnokság, hiszen 1998-tól már harminckét csapat vesz részt a tornán. Válogatottunk a selejtezőkön katasztrofálisan szerepelt, a görögök, az oroszok és az izlandiak mögött negyedik lett csoportjában – csak a luxemburgiakat előzte meg –, nyolc meccsen mindössze öt pontot szerzett. A vesszőfutás alatt Jenei Imre, Puskás Ferenc és Verebes József is irányította a nemzeti csapatot, játszott Détári Lajos, Kovács Kálmán, Kiprich József, Vincze István és Lipcsei Péter is, de semmi sem sikerült. Elvérzett Anglia és Portugália is, Jugoszláviát a délszláv háború miatt minden versenyből kizárták, Argentína pedig csak ötödik lett a dél-amerikai csoportban, pótselejtezőn jutott ki a vb-re, de Ausztrália ellen is megszenvedett (1–1, 1–0).

Bár az Egyesült Államokban milliók azt sem tudták, mi fán terem a labdarúgás, a hatalmas stadionok mégis megteltek, a mérkőzésekre átlagban 69 ezer néző látogatott ki – egészen pontosan 68 991 –, ennyi se előtte, se azóta. A házigazda a harmadik legjobb csoportharmadikként továbblépett a legjobb tizenhatba, és ott csak 1–0-ra kapott ki a Romarióval, Bebetóval, Dungával fémjelzett Brazíliától. A negyeddöntőbe még Hollandia, Svédország, Németország, Bulgária, Spanyolország, Olaszország és Románia verekedte be magát, Gheorge Hagi és társai 3–2-re verték Argentínát, az előző vb ezüstérmese eddig húzta. Azután, hogy nemzeti hősét, Diego Maradonát a második csoportmeccs után visszaesőként doppingoláson kapták – most nem kokaint mutattak ki nála, mint korábban Nápolyban, hanem az ephedrin nevű serkentőt –, és hazazavarták

De hamarosan csomagolhatott a címvédő is, a nyolc között a bolgárok hatalmas meglepetésre 2–1-re legyőzték a németeket. Matthäus tizenegyesgóljával még Berti Vogts legénysége vezetett, de a hajrában három percen belül előbb Hriszto Sztojcskov, majd Jordan Lecskov is betalált Bodo Illgner kapujába.

Olaszország ugyancsak 2–1-re nyert Spanyolország ellen, Svédország 2–2 után büntetőpárbajban ejtette ki Romániát. A brazilok pedig az egyetemes vb-történelem egyik legjobb meccsén verték a 0–2-ről még visszakapaszkodó hollandokat 3–2-re, akiknek Branco elemi erejű szabadrúgására már nem volt válaszuk. A brazilok második gólját szerző Bebeto babaringatós gólöröme is beégett az emlékezetekbe; a csatárnak két nappal korábban született meg a harmadik gyermeke, ezt is megünnepelte a találatával együtt.

Az elődöntő nem hozott semmi rendkívülit, Brazília 1–0-ra legyőzte Svédországot, Olaszország 2–1-re Bulgáriát, jöhetett a brazil–olasz finálé a pasadenai Rose Bowl-stadionban 94 000 néző előtt, és Puhl Sándor bíráskodása mellett. Az előző évben a már a világ harmadik legjobb játékvezetőjének megválasztott egri sípmester a vb-n a brazil–svéd (1–1) csoportmeccset, majd az olasz–spanyol negyeddöntőt is vezette, ezek után megkapta a döntőt is. A színfalak mögött ebben jelentős szerepe volt korábbi kiváló játékvezetőnknek, Palotai Károlynak, aki erről 2010-ben beszélt is egy interjúban: „Akkoriban a FIFA játékvezetői bizottságában is tevékenykedtem. Sanyi legnagyobb ellenfele a dán Peter Mikkelsen volt, akit az európai tagok többsége szívesebben látott volna a döntőben. Tudtam, hogy nekem a többi földrész képviselőjét kell elsősorban meggyőznöm arról, hogy mégis Puhl lenne a megfelelő személy. Nos, ez a taktika annyira bevált, hogy Sanyit végül is 7:3 arányban szavaztuk meg.”

S jól döntöttek, mert Puhl Sándor paraguayi és iráni asszisztensével tökéletesen levezette az egyébként felettébb unalmas, eseménytelen találkozót, és megdolgozott a pénzéért, hiszen a döntő gól nélküli 120 perc után tizenegyespárbajba torkollott. A selecaóból csak Marcio Santos rontott, az olaszoktól Franco Baresi és Daniele Massaro is, majd Roberto Baggio, aki a döntőig a hátán vitte a csapatát, az égbe lőtte a labdát, és Brazília abban a szemvillanásban négyszeres világbajnok lett.

csapatok száma: 16

 

döntő: Brazília–Olaszország 0–0, 11-esekkel 3–2
Pasadena, Rose Bowl-stadion, 94 000 néző, jv.: Puhl Sándor

 

Brazília: Taffarel – Jorginho (Cafu, 21.), Aldair, Marcio Santos, Branco – Mauro Silva, Dunga – Mazinho, Zinho (Viola, 106.) – Romario, Bebeto
szövetségi kapitány: Carlos Alberto Parreira

Olaszország: Pagliuca – Mussi (Apolloni, 35.), Baresi, Maldini, Benarrivo – Berti, D. Baggio (Evani, 95.), Albertini, Donadoni – R. Baggio, Massaro

szövetségi kapitány: Arrigo Sacchi

A harmadik helyért: Svédország–Bulgária 4–0
Gólkirály: Hriszto Sztojcskov (bolgár) és Oleg Szalenko (orosz) 6-6 góllal

 






Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.