Katar 3 millió fontért vette meg a 2022-es vb-t

Beigazolódott a gyanú: Katar megvesztegette a FIFA végrehajtó bizottság tagjait, így lett övé a 2022-es vb.

Ch. Gáll András
2014. 06. 01. 8:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sunday Times szenzációs leleplező cikke cáfolhatatlan bizonyítékokkal (bankszámlakivonatok, e-mailek, pénzátutalások) támasztja alá állítását, miszerint a katari Mohamed bin Hammam, az Ázsiai Futball Konföderáció (AFC) elnöke és a FIFA 24 tagú végrehajtó bizottságának tagja összesen ötmillió dollár (3 millió font) kenőpénz szétosztásával biztosította be, hogy Katar kapja meg a 2022-es világbajnokság rendezési jogát. Hammamot 2011. július 23-án a FIFA fegyelmi bizottsága minden FIFA-ban betöltött pozícióból örökre kizárta, a vád már akkor is korrupció volt.

Katar győzelme mindenkit megdöbbentett

A Sunday Times oknyomozó riportja szerint a most 65 éves Hammam 2008-ban kezdte meg titkos hadjáratát a 2022-es vb rendezési jogának megszerzéséért. Nem közvetlenül környékezte meg a FIFA végrehajtó bizottság négy afrikai tagját, hanem az afrikai országok döntéshozóit vesztegette meg kisebb-nagyobb összegekkel olyan légkör kialakítása érdekében, amelynek eredményeképpen minél többen szavaznak Katarra. Továbbá 250 ezer fonttal megkente Reynald Temariit, a FIFA-bizottság tahiti tagját, hogy voksát adja Katarra. Temariit ugyan egyéb korrupció miatt felfüggesztették, de éppen a Hammamtól kapott 250 ezer font segítségével pert indított, és ha önmagát nem is tudta visszahelyeztetni, de megakadályozta, hogy a helyére kerülő David Chung szavazzon.

Hammamról az is kiderült, hogy 2011-ben összesen 1,6 millió dollár kenőpénzt fizetett ki latin-amerikai futballvezetőknek, amikor Sepp Blatter ellenfeleként a FIFA-elnöki pozícióra pályázott. Hammamot akkor fosztották meg minden FIFA-tisztségétől.

A Sunday Times leleplező írása könnyen oda vezethet, hogy a FIFA kénytelen lesz megismételni a 2018/2022-es vb-rendezésről három és fél éve tartott szavazást. (A 2018-as vb rendezési jogát Oroszország nyerte el.) A FIFA ugyan már nyomozást folytat Michael Garcia biztonsági főnök vezetésével, de a vasárnapi cikk nyomán vélhetően minden átértékelődik. Már most olyan hangokat lehet hallani, amelyek a botrány nyomán Blatter lemondását követelik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.