Tájékoztatásuk szerint a felügyelők a fogyasztók megtévesztésére és megkárosítására irányuló kereskedelmi gyakorlatok kiszűrésekor vizsgálják, hogy a pénztárnál megfelelően végzik-e az árfelszámítást, az egyes termékeket azon az áron értékesítik-e, amelyet a terméken szereplő árcímke vagy a polccímke tartalmaz, többes árfeltüntetés esetén pedig a pénztárnál az alacsonyabb áron számítják-e fel a terméket.
A megtévesztő kereskedelmi gyakorlat kiszűrésénél vizsgálják a húsvéti időszakban megjelenő, szezonális ajándékcsomagokat, nézik, hogy az összecsomagolt termékek esetében az ingyenesnek feltüntetett termékért kell-e fizetni, mivel korábban nemegyszer találkoztak olyan esettel, amikor a termékek egyenkénti megvásárlása kedvezőbb volt a fogyasztó számára, mint az akciósnak hirdetett csomag – tájékoztatott a hatóság.
A felügyelők fokozott figyelmet fordítanak az ellenőrzések során arra is, hogy az üzletben nincsenek-e értékesítésre kihelyezve lejárt minőségű termékek. A hatóság arra hívja fel a figyelmet, hogy az étcsokoládénak legalább 35 százalék összes kakaó-szárazanyagot kell tartalmaznia, amelyből legalább 18 százalék a kakaóvaj, és legalább 14 százalék a zsírmentes kakaó-szárazanyag, a tejcsokoládénak pedig legalább 25 százalék összes kakaó-szárazanyagot kell tartalmaznia.
A sonkák címkéjén szereplő tájékoztatásnak a sertés kivételével utalnia kell az állatra, a testtájra is (például comb vagy lapocka), tartalmaznia kell az előkészítés módját (darabolt vagy kötözött), fel kell tüntetni a hőkezelés módját (nyers vagy főtt), a pácolás és a füstölési eljárást, nyers sonkák esetén azt, hogy a termék nyersen vagy főzve, illetve sütve fogyasztható.
A tojásoknál 2012-ben lépett hatályba az a rendelet, amely szerint a darabár mellett fel kell tüntetni a kilónkénti árat is, az árak összehasonlításánál érdemes erre is odafigyelni – hangsúlyozza közleményében az NFH.