Magyarországon legendák keringenek a borhamisításról (is). Egyesek a tablettát emlegetik, mások gyakran vélnek pancsolt borral találkozni, és vannak, akik az Alföld néptelen részeinek tanyáira utalnak sejtelmesen. Pedig a borhamisítás ennél sokkal kifinomultabb. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak a borok – és szeszes italok, például pálinkák – készítését ellenőrizni hivatott igazgatósága már-már James Bondot is megszégyenítő módszerekkel kutatja a hamis magyar és külföldi borokat. A sok ezer vizsgálat végeredménye nyomán maga Mészáros Kálmán igazgató is megnyugtathatja a fogyasztókat.
A teljesen természetes úton készült borok és a tőkét, szőlőt nem látott, bornak látszó folyadékok között óriási spektrumban terülnek szét a legális adalékokkal és technikákkal többé-kevésbé fogyaszthatóra fésült vagy éppen naggyá tett borokból.
A must cukrozása vagy cukrozása és vizezése, fajélesztők, tápok, sűrítmények, színanyagok, tannin, borkősav, citromsav, glicerin, gumiarábikum és persze kén is szerepel az adalékoknak azon a hosszú listáján, amelyeket a borászok használnak. Néha puszta nyereségvágyból, hogy több boruk legyen. Néha nem hozzáadnak, hanem éppenséggel elvesznek, mert némi víztartalomtól megfosztott bor koncentráltabb és értékesebb lesz.
Mielőtt kígyót-békát kiáltanánk a magyar borászokra, ne feledkezzünk meg arról, hogy az adalékok és berendezések, amelyek a bor legális, de főleg illegális manipulációját szolgálják, nem Magyarországon készülnek. Import révén kerülnek ide, azaz más, nagyobb bortermelő nemzetek ezen a területen is messze előttünk járnak.
A hamis, szőlőmentes borokkal a világon mindenhol az a gond, hogy készítőik „radar alatt repülnek”, azaz igyekeznek elkerülni a borfelügyelők figyelmét, és a hivatalos bevizsgálásokra sem jelentkeznek. Ez már a legsűrűbb alvilág, amelyet mindenhol csak bormaffiaként emlegetnek, de még kevesen látták. Az igazán mázlisták pedig nem is ittak még „borsorukból”.
– Mit jelent a borhamisítás? Az emberek fejében ez általában megegyezik a tablettás vagy pancsolt borral.
– A borhamisítás a mi felfogásunk szerint minden olyan eljárás vagy segédanyag használata, melyet a jogszabályok nem engednek meg a borkészítés során. Ha a hamisítás témaköréről beszélünk, első feladat ennek pontos definiálása. A 2004. évi XVIII. törvény (bortörvény) 20. § (2) bekezdése a következőképen definiálja a borhamisítást: „Az a borászati termék, amelyet a jogszabályokban meg nem engedett anyagok felhasználásával vagy a jogszabályokban meg nem engedett módszerrel állítottak elő vagy kezeltek, nem minősül szőlőbornak.” Hamisított borászati terméknek az e jogszabály megfogalmazása szerint készített termékeket nevezzük. Egyrészről tehát hamisított terméknek minősül, ha a borkészítéshez engedélyezett anyagot használnak nem megengedett mennyiségben, például a megengedettnél több répacukrot adnak a musthoz. Másrészről hamisítás, ha olyan anyagot használnak, amely nem engedélyezett, például mesterséges színezéket, édesítőszert, glicerint, glikolt, vizet.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!