Nagyon régóta esznek húst az emberek, nem véletlenül: fontos tápanyagokat tartalmaz, beleértve a jó minőségű fehérjéket, a B-vitaminokat, különösen a B12-t, csakúgy, mint a vasat, a cinket és a szelént. Emiatt mérsékelten fogyasztva a hús az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás részét képezi. Figyelni csak arra kell, hogy túlzott mennyiségben ne fogyasszuk őket.
„Nem kell félni a húsoktól” – mondja Antal Emese dietetikus, szociológus. A TÉT Platform szakmai vezetője kiemeli, ma már a legtöbb ország rendelkezik olyan minőségbiztosítási rendszerrel, amely minden oldalról ellenőrzi a hústermelést a termelőtől a feldolgozón át egészen a tányérig. Emellett uniós vagy nemzeti szinten külön törvények is fokozhatják a biztonságot. Például a növekedésserkentő hormonkészítmények tiltottak az egész unióban, és néhány országban, így például Dániában az antibiotikumok is csak állatgyógyászati célból engedélyezettek. De ha még az állatokat így is kezelik, azok nem vághatók le addig, míg a szermaradványok meghatározott szint alá nem kerülnek bennük.
Amikor a tejelő- és vágóállatok közt valamilyen betegség kezd terjedni, mindig komoly pánikhangulat alakul ki: aligha akad ember, aki például a tuberkolózissal, brucellózissal vagy a kergemarhakórral kapcsolatos hírekre ne kapná fel a fejét. Ezek kockázata a térségünkben már minimális, aminek oka az, hogy az unióban kötelező olyan rendszert működtetni, amely teszteli, ellenőrzi ezeket az állatokban elforduló betegségeket. A jószágok a vágóhidakon állatorvosi vizsgálaton esnek át, ha pedig érintettet találnak köztük, azt gyakorlatilag megsemmisítik. Még a velük kapcsolatba került állatok elszállítására is szigorú előírások vonatkoznak. A szabályozás a fertőzött állatok emberi fogyasztásra való felhasználását is megakadályozza, még egy tőgyfertőzött tehén teje sem adható el semmilyen célra.
Az élelmezési célra felhasznált állatokat évszázadok óta oltják, ma már pedig nem csak azért teszik ezt, hogy ezzel betegségeket, többek közt a ragadós száj- és körömfájás járvány kitörését vagy a szalmonella megjelenését megelőzzék. Az újfajta vakcinák javíthatják a húsminőséget, a fertőzések terjedésének kivédésével az állatok életminőségét. Az oltóanyagok közt azok a legújabbak, amelyek az immunrendszert stimulálják annak érdekében, hogy az antitesteket termeljen többek közt azon peptidhormon ellen, amely szerepet játszik a nemi érésben és termékenységben. Ez tulajdonképpen a kasztráció alternatíváját jelenti, emiatt nem érezhető a kanszag a szexuálisan érett, nem ivartalanított hím sertésekből készült főtt disznóhúsban. A vakcinák képesek mérsékelni az agresszív viselkedést is, könnyebbé és biztonságosabbá téve ezzel az állatok kezelését, tartását. Az ilyen jellegű, Európában az élelmezési célú állatoknál felhasznált oltóanyagokat az Európai Gyógyszerügynökség minden esetben azt követően engedélyezi, hogy a gyártó bizonyította a biztonságosságot.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!