A hazánkban kapható halak húsában a nehézfémek mértéke az egészségügyi határérték alatt van ugyan, ám a 29 bevizsgált termékből mindössze három olyat találtak, amely egyáltalán nem tartalmaz rákkeltő anyagot – derül ki a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) által készített vizsgálatból. A szervezetnél azt ellenőrizték, hogy a hazai szupermarketekben leggyakrabban kapható halakban van-e egészségkárosító hatású higany, arzén, kadmium vagy ólom. A laboratóriumi módszerek három terméknél egyáltalán nem mutattak ki szennyező anyagot, míg a többi terméknél a nehézfémmennyiség jóval az európai uniós határérték alatt volt. A TVE azt is pontozta, hogy a termékeknek van-e független fenntarthatósági minősítésük.
A legjobban a magyarországi tenyésztésű, illetve ökovédjegyes halak szerepeltek; az öt hazai gazdaságból származó halból vett mintánál csak háromban észlelték a nehézfémek kismértékű jelenlétét, így ezek összességében a legkevésbé szennyezett termékek között voltak. Az is kiderült, hogy az édesvízi halakban (ponty, pangasius, afrikai harcsa) volt a legkevesebb nehézfém. A legnagyobb – de még így is bőven az egészségügyi határérték alatti – szennyezettséget a hekknél mérték. E halfaj mintáiban jellemzően két nehézfém is kimutatható mennyiségben volt jelen. A TVE a legjobb osztályzatot a Hortobágyi Halgazdaság biobusa- és -pontyszeletének, valamint a Győri Előre HTSZ Fresh Fish Today nevű pontyának adta. Szintén jól szerepeltek a fenntarthatósági (ASC, MSC) védjeggyel ellátott termékek is, az Ocean Sea és az Almare Seafood pangasius (cápaharcsa) filéje.
Az egyesület közölte azt is, miként érdemes halat vásárolni: a friss áru húsa feszes, kopoltyúja vöröses, a szem fényes és nem beesett, a bőre nedves. Érdemes kerülni az opálos szemű, lepedékes pikkelyű, szürkés-sárgás kopoltyújú, erős szagú halat. Tengeri hal vásárlásánál az MSC (Marine Stewardship Council) minősítés jelzi, hogy az áru olyan halászati cégektől származik, amelyek tartózkodnak a halászati területek kizsákmányolásától.
Az állam is osztogat elismerést