Díjnyertes fotók az ismeretlen Duna-deltából

Végh László, a Magyar Nemzet Magazin fotóriportere és képszerkesztője 2017 nyarán egy hetet töltött a deltában.

MN
2018. 01. 29. 17:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjban, illetve két kategóriadíjban részesült kollégánk, Végh László a 36. Magyar sajtófotó-pályázaton, amelynek eredményét hétfő délután hirdették ki a Magyar Újságírók Országos Szövetsége székházában.

A különdíj a teljes portfólióért járt, emellett lapunk munkatársa a legjobb portrés emberábrázolás (sorozat), illetve természet és tudomány (sorozat) kategóriában érdemelte ki az első helyet. Utóbbi, azaz a Duna-delta sorozat a Duna Régió Stratégiai Éves Fóruma és a Capa Központ támogatásával készült.

A MÚOSZ által meghirdetett 36. Magyar sajtófotó-pályázatra egyébként 247 szerző pályázott 2260 pályaművel.

 

A Romániában lévő Duna-delta 3446 négyzet-kilométernyi területével Európa második legnagyobb deltatorkolata. Három fő ága a Kilia (Chilia), Szulina (Sulina) és Szentgyörgy (Sf. Gheorghe), amelyek mellett számos mellékág, holtág és tó is található a vadregényes vidéken. 

A terület elsősorban az állatvilágot vonzza: több mint 1200 növényfaj honos itt, ezenkívül 300 madárfaj és 45 édesvízi hal. A területre évente több millió madár jár költeni. Nem véletlen, hogy a Duna-delta területéből 2733 négyzetkilométer szigorúan védett.  

A hatalmas területen nagyjából 15 ezer ember él: románok, lipovánok, ukránok, görögök. A Duna-delta leghíresebb szülötte Ivan Patzaichin kajakozó, négyszeres olimpiai bajnok. Az emberek fő megélhetését a halászat és a turizmus jelenti. 

Végh László, a Magyar Nemzet Magazin fotóriportere és képszerkesztője 2017 nyarán egy hetet töltött a deltában. A területen egy székelyudvarhelyi férfi kalauzolta, aki évek óta Gorgovára jár nyaralni és horgászni, így ismeri a Duna-delta minden zegét-zugát. Gorgova az utolsó település a deltában, amelyet még autóval meg lehet közelíteni, így fotósunk és vezetője motorcsónakkal közlekedett. 

A területen élő emberek jellemzően szegények, nagy az elvándorlás. A turizmus és a halászat jelent némi bevételi forrást, ám azok szezonálisak. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.