Rác fürdő: hitel fedezet nélkül

Mintegy hétmilliárdos kárt okozó hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentést kedden a Kehi a Rác fürdőnek nyújtott állami hitel kapcsán.

BL
2012. 10. 10. 6:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hűtlen kezelés gyanújával tett büntetőfeljelentést kedden ismeretlen elkövető ellen a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a Rác fürdő beruházáshoz nyújtott fedezetlen állami hitel miatt – értesült a Magyar Nemzet. A fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Rt. magánbefektetőkkel összefogva 2001. február 14-én alapította meg a Rác Nosztalgia Kft.-t, hogy felújítsa, bővítse a Gellérthegy lábánál lévő Rác fürdőt és mellé ötcsillagos luxusszállodát építsen. A projektcégben az önkormányzati társaságnak 25, a befektetőknek 75 százalékos tulajdonrésze volt.

A felek 2002-ben megállapodtak, hogy az ingatlanok és a már meglévő épület marad a BGYH tulajdonában, az új építmények viszont a kft.-é lesznek. A Rác Nosztalgia Kft. 2004 júliusában hitelkérelemmel fordult a Magyar Fejlesztési Bankhoz (MFB).

Az állami tulajdonú bank három szervezeti egysége is rendkívül súlyos aggályokat fogalmazott meg a hitelezés kapcsán. A banküzlet-biztonsági főosztály azért nem javasolta a hitelkihelyezést, mert a projektcég egyes magánbefektetői több olyan gazdasági társaságban is felbukkantak, amelyeket felszámoltak. A jogi és a kockázatkezelési igazgatóság pedig azt emelte ki, hogy a szükséges fedezet hiányában a hitelezés jelentős kockázatokat rejt magában, ugyanis az MFB csak az új épület elkészülte után jut ingatlanbiztosítékhoz. Ezért javasolták, hogy a BGYH-t vagy a fővárosi önkormányzatot vonják be készfizető kezesként, vagy az építkezés helyszínéül szolgáló ingatlanrészt terheljék jelzálogjoggal. A kellő fedezetet hiányoló aggályokat az előterjesztés készítői figyelmen kívül hagyták.

Ezek után az MFB igazgatósága 2004 októberében a kellő biztosítékok hiányában is jóváhagyta a hitelnyújtást, amely alapján 2005 márciusában megkötötték a kölcsönszerződést.

A teljes cikket a szerdai Magyar Nemzetben olvashatja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.