Fontos területekre terjed ki a digitalizáció

A kormány következő évekre szóló infokommunikációs stratégiája többek között szól a digitális állam kialakításáról, vagy éppen a társadalom digitális írástudásának növeléséről is.

LR
2013. 06. 13. 11:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A digitális infrastruktúra fejlesztését, a társadalom digitális írástudásának növelését, a vállalatok kutatás-fejlesztési tevékenységének támogatását, valamint a digitális állam kialakítását célozza a kormány következő évekre szóló infokommunikációs stratégiája – mondta Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára az Információs Társadalom Parlamentje elnevezésű rendezvényen csütörtökön Budapesten. Hozzátette, hogy a 2014–2020-as uniós tervezési ciklusra szóló cselekvési terv hamarosan nyilvánosságra kerül, és társadalmi vita keretében lehet majd hozzászólni.

A dokumentum – amely hazai kis- és nagyvállalatokkal, multinacionális cégekkel, valamint érdekvédelmi szervezetekkel együttműködve készült – meghatározza az infokommunikációs stratégia következő hét évre szóló forrásfelhasználását és a fejlesztés fő irányait – fejtette ki az államtitkár. Az államtitkár ismertette, hogy Magyarországon jelenleg a lakosság 55 százaléka használ internetet, 43 százaléknak pedig egyáltalán nincs számítógépe. A következő időszak fontos feladatának nevezte, hogy javuljanak ezek az arányszámok. Ennek érdekében forrást kell biztosítani a digitális írástudás terjesztését célzó képzésekre. Ezen belül is nagy figyelmet kell, hogy kapjon az idősebb korosztály képzése, ők ugyanis jóval kisebb mértékben használnak számítógépet, illetve digitális eszközöket.

A fiatalok közel 100 százaléka digitális írástudó, azonban ebben a korosztályban is nagyobb hangsúlyt kell fektetni az iskolai minőségi informatikai képzésre, továbbá az informatikus- és mérnökképzésre – fejtette ki az államtitkár. A digitális infrastruktúra fejlesztése szintén hangsúlyos eleme a stratégiának, ezen belül cél a széles sávú internetelérés biztosítása a jelenleg még ellátatlan kistérségekben is. A digitális gazdaság fejlesztése területén kifejezetten a kis- és közepes vállalkozások támogatása kap hangsúlyt.

A kormány szándéka lényegesen emelni, és minden vállalkozás számára elérhetővé tenni a kutatás-fejlesztési aktivitás növelését célzó forrásokat. Prioritást kap az exportmegjelenés támogatása is, továbbá start-up programokat támogató csomagok kialakítása is szerepel a stratégiában. A digitális állam kialakításával a kormány azt szeretné elérni, hogy az intézmények többségében teljes körű, általános ügyintézésre legyen lehetőségük az állampolgároknak, illetve a vállalatoknak. Vályi-Nagy Vilmos közölte, hogy az elkövetkező egy évben várhatóan lezárul az infokommunikációs fejlesztést célzó operatív program tervezése, létrejön a kapcsolódó intézményrendszer, és megkezdődhet a források felhasználásának nemzetgazdasági szintű elosztása. Az operatív programot a jóváhagyás előtt el kell fogadtatni Brüsszellel is. Az államtitkár véleménye szerint 2014 tavaszán elindulhatnak az operatív programhoz kapcsolódó konkrét pályázatok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.