„Jelentős különbség van a hazai zöldségek esetében a termelőknek fizetett és a bolti árak között, s ezen belül főként a paprika és a paradicsom tekintetében” – közölte a Magyar Nemzettel Bakó Dániel. A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének tagozati elnöke rámutatott: míg a szentesi termelők kilónként 25 forintot kapnak az első osztályú paprikájukért, addig egyes üzletláncokban az már 250-255 forintért vásárolható meg. „Megalázva és teljességgel kizsigerelve érezzük magunkat amiatt, hogy az augusztus 21-i rekkenő hőségben leszedett paprikánkért kilónként alig huszonöt forintot számlázhattunk, majd ugyanezt a terményt a boltok polcain már ezer százalékkal drágábban láttuk viszont” – fogalmazott a gazda.
Szerinte a fogyasztókat a kereskedők becsapják, hiszen a paprika esetében a költségek kétharmada a termelés során keletkezik, s nem az értékesítés megszervezésekor. Tehát a paprika reális bolti ára – a termelői ár figyelembevételével – aligha haladhatná meg a kilónkénti 100-120 forintot.
Ráadásul – tette hozzá – a helyzet még ennél is súlyosabb, hiszen a „piaci manipulátorok” a hazai paprikaszezon kellős közepén meghirdetik az úgynevezett lecsópaprika-akcióikat. Ebbe a kategóriába lényegében a legrosszabb minőségű termény is belefér, miután erre vonatkozóan elvárást a jogszabályok nem fogalmaznak meg. Azt a zöldséget teszik hálóba és kínálják megvételre a magyar polgároknak, amelyet a minőségi paprikát termelők esetleg már kénytelenek szemétnek minősíteni. A vásárlókat azzal is megtévesztik, hogy nem egykilós, hanem hétszáz grammos hálókba csomagolják a minőségi kritériumrendszernek nem alávetett árut.
Dénes Zoltán
A teljes cikket a Magyar Nemzet keddi számában olvashatja.