Közel hatmilliárd eurót pumpáltunk Szlovákiába

A magyar vállalatok a legnagyobb befektetők északi szomszédunkban.

KA
2014. 02. 25. 17:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovákiában a magyarok számítanak az egyik legnagyobb külföldi beruházónak: míg onnan eddig mindössze 400 millió értékű beruházás érkezett Magyarországra, a magyar fél 5,98 milliárd eurót pumpált Szlovákia gazdaságába − derül ki a szlovák jegybank (NBS) adataira hivatkozó Hospodárské Noviny szlovák gazdasági napilap összeállításából. Összesen 7955 szlovák cégben van magyar érdekeltség, ami abszolút elsőséget jelent, lekörözve az osztrákokat, a németeket és a cseheket is − a cégek gazdasági információit összegző Bisnode Slovensko adatai szerint – közölte a Napi Gazdaság.

A magyar társaságok mintegy fele a szolgáltatásokban tevékenykedik, ezzel magyarázható a viszonylag alacsony tőkeigény is: a Szlovákiában működő magyar társaságok átlagos tőkenagysága 210 ezer euró. A feldolgozóiparba áramlott a magyar tőke mintegy negyede − ennek oroszlánrésze a kőolajiparba, ami a Slovnaftot felvásárló Molnak köszönhető. A legnagyobb magyarországi beruházónak − a Mol mellett − az OTP Bank, a Danubius szállodacsoport (a pöstyéni gyógyfürdő 47,5 százalékának tulajdonosa), továbbá a Samsung Electronics Magyar Zrt. számít − utóbbi a Samsung galántai telephelye megvalósításának 48,5 százalékát állta.

A szlovák cégek elsősorban azokat a piacokat célozzák meg, amelyeken a leginkább otthonosan mozognak, ez pedig Csehország és Lengyelország, és csupán ezután jön Magyarország − mondta Ivan Luzica, a Deloitte Slovensko tanácsadó társaság elemzője. A szlovák cégek viszonylag nehezen bevehetőnek tartják a magyar piacot, mivel nagyon sok függ az ajánlásoktól és a kapcsolatoktól, továbbá a nyelvi akadályok is számottevőek − állítják a Hospodárské Novinynak nyilatkozók, hozzátéve: az állami hivatalokban nem beszélnek világnyelveket, az űrlapok, formanyomtatványok csak magyarul állnak rendelkezésre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.