Orbán: A közmunka kapu

A kormányfő megköszöni a közmunkásoknak, hogy betársultak, elfogadták a kormány ajánlatát, és segély helyett a munkát választják.

GB
2014. 02. 24. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök a rendőrség új közigazgatási adatfeldolgozó központjának átadásán hangsúlyozta, ki kell állni a közmunkások méltósága mellett, és meg kell köszönni, „hogy betársultak és elfogadták az ajánlatunkat”, hogy ezentúl ne segélyből, hanem munkából próbáljanak megélni.

A csaknem 1,8 milliárd forintos hazai forrásból megépült fejlesztéssel kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, a beruházás 291 meghirdetett álláshelyére 947-en jelentkeztek. Ebből 472-en feleltek meg, amit beszédében jó aránynak nevezett a miniszterelnök, a felvett emberek közül 235-en regisztrált munkanélküliként jutottak álláshoz.

Ez ismét azt bizonyítja, hogy az embereknek megvan a felkészültségük és dolgozni akarnak, vagyis segély helyett munkából szeretnének megélni – tette hozzá a kormányfő.

Szavai szerint ez jó példa lehet majd arra, hogy a közmunkából az emberek át tudnak lépni a közmunka utáni világába, ahol már teljes munkakörben, teljes fizetéssel, a közmunkánál nagyobb perspektívát nyújtó jövedelem reményében végezhetik munkájukat.

Abban mindenki egyetért – folytatta –, hogy a közmunkához kapcsolódó értékítéletünknek fontos mutatója, hogy azok az emberek, akik segély helyett munkából élnek, utána milyen ütemben és milyen arányban tudnak továbbmenni akár a piacon, az állami alkalmazásban végzett teljes értékű munka irányába. Itt azt látjuk, hogy a közmunkából többen sikeresen léptek át – tette hozzá. A kormányfő szerint vissza kell utasítani azokat a véleményeket, amelyek le akarják minősíteni a közmunkát, illetve a közmunkásokat.

Aki a munkát leminősíti, az magát az embert is leminősíti, ezért a közmunkások méltósága mellett ki kell állnunk – rögzítette Orbán Viktor. A miniszterelnök hozzáfűzte, amennyiben a jelenlegi kormány ismét megkapja a bizalmat áprilisban a választópolgároktól, akkor Magyarországon minden egyes segélyből élő és dolgozni akaró ember lehetőséget kap a munkára, amire az állam, a gazdaság vagy a közmunkarendszer kínál lehetőséget.

A miniszterelnök beszédében felidézte, az új közigazgatási adatfeldolgozó központ létrehozásáról a 2013 januárjában megtartott vásárosnaményi ülésen döntött a kormány. A költségvetési pénzből létrehozott beruházás kapcsán ugyanakkor kifejtette, logikus lett volna a már meglévő szombathelyi központ bővítése, de igazságosabb, ha ebből a szempontból az országot keleti és nyugati országrészre osztják.

„Szép verseny ez” – fogalmazott a kormányfő, utalva arra, hogy a remények szerint a vásárosnaményi központ is tud majd olyan hatékony munkát végezni, mint a Vas megyében lévő.

Az eseményen felszólaló Papp Károly országos rendőrkapitány arról is beszélt, a rendőrség a közlekedési szabályok szigorú betartását megkövetelő objektív felelősség bevezetésének segítségével jelentős eredményeket ért el a személyi sérüléses balesetek, ezen belül pedig a halálos közúti balesetek számának csökkentése terén. Ennek elismeréseképpen az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács 2012-ben Magyarországnak ítélte oda a közúti közlekedési balesetben elhunytak számának csökkentésében legjobb eredményeket elérő államnak járó díjat.

A csaknem ötezer négyzetméteres vásárosnaményi központ a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szervezetén belül február elejétől működik. A dunántúli megyék és a főváros a szombathelyi, míg a Dunától keletre fekvő megyék és Pest megye a vásárosnaményi hatóság illetékességi területéhez tartozik majd.

Orbán Viktor a főkapitányi beszámoló kapcsán elmondta, tavaly a korábbi évekhez képest csökkent a halálos közlekedési balesetek száma Magyarországon, 2010-ben 740-en haltak meg az utakon, 2013-ban már csak 588-an. Ez is sok, de mégis kevesebb, mint három évvel ezelőtt, a tendencia azonban biztató – mondta a miniszterelnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.