Egyre több pénz marad a családoknál

Harminc százalékkal több maradt a szülőknél családi kedvezmény címén januárban a tavalyi év első hónapjához képest.

Jakubász Tamás
2014. 03. 08. 5:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatosan emelkedik a legális munkát vállaló családoknál maradó összeg, a gyermekkedvezmények egyre több pénz hagynak a szülők zsebében. A Magyar Nemzet a családi kedvezmény friss adatait firtató kérdésére a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára elsőként arra mutatott rá, hogy a szülők január óta nemcsak személyi jövedelemadójukat, hanem egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékukat is mérsékelhetik, esetenként el is tüntethetik. Pankucsi Zoltán elmondta: a legfrissebb statisztika szerint a járulékkedvezménnyel januárban százhetvenezren éltek, vagyis ennyi személy vonta le az egy gyermek után járó tízezer, a kettőnél húszezer, a három vagy több gyermek nevelésekor gyerekenként 33 ezer forintos kedvezmény egy részét az adó mellett a járulékokból is.

– Összesen 2,5 milliárd forintot hagyott januárban az új rendelkezés az érintetteknél, tehát fejenként átlagosan majdnem 15 ezerrel segítette a szülőket a járulékszabály – mondta a minisztériumi vezető, majd megjegyezte, hogy az újonnan bevezetett járulékkedvezmény elsősorban a kis keresetűeket, a több gyermeket vállalókat és a gyermeküket egyedül nevelőket hozza kedvezőbb anyagi helyzetbe. Pankucsi Zoltán kiemelte, hogy az intézkedés hátterében az a kormányzati meggyőződés állt, miszerint nincs jobb befektetés a gyermekeknél, s az állam akkor cselekszik a leghelyesebben, ha a nevelés költségeit a szülőknél hagyja. – A jövedelemadózás rendszerének változásai nyomán sikerült megerősíteni a gyermeknevelés és a legális munkavállalás társadalmi megbecsülését – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Az adatokból kiderült az is, hogy a családi adókedvezmény – azaz a személyi jövedelemadó kiszámításakor érvényesülő csökkentés – januárban 12,7 milliárd forintot hagyott nagyjából nyolcszázezer szülőnél. – Mindezek alapján elmondható, hogy az adó- és a járulékkedvezményekkel összesen 15,2 milliárd forinttal emelkedett a gyermeket nevelő családok januári fizetése – szögezte Pankucsi Zoltán. Felhívta a figyelmet arra, hogy az értékek bizonyosan emelkedni fognak, hiszen a családi adó- és járulékkedvezmény érvényesítése bármely hónapban megkezdhető, emellett a csökkentés egyösszegű vagy visszamenőleges igénylésére az adóbevallás elkészítésekor – vagyis jövőre – is lehetőség van.

A teljes cikket a szombati Magyar Nemzetben olvashatja.

A kormány több eszközzel is javított a családok helyzetén és kilátásain. Kialakított egy korszerű adórendszert, így érdekeltté tette a munkáltatókat a kisgyermekesek foglalkoztatásának bővítésében, illetve az egykulcsos adórendszerrel és a jelentős mértékű, kalkulátorral is könnyedén kiszámolható családi adókedvezménnyel a munkavállalóknál több nettó jövedelmet hagyott.

 

Idén a gyed extra keretében bevezetett lehetőséggel, miszerint egyszerre kaphat munkabért és gyedet is az az anya, aki a gyermeke nevelése mellett dolgozik, a kormány a legnagyobb gátat is feloldotta a kisgyermekesek foglalkoztatásában, így intenzív bővülés várható.


Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.