Elkezdtek csökkenni a banki költségek

Idén januárban már minimális díjcsökkenést mért a pénzügyi szolgáltatásoknál a Központi Statisztikai Hivatal.

BL
2014. 03. 06. 9:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap csütörtöki cikke szerint a tavalyi áremelkedés mögött egyértelműen a tranzakciós illeték bevezetése állt, szektorszinten mintegy 215 milliárd forintos közterhet nem voltak képesek „lenyelni” a hitelintézetek.

Az ügyfelekért folyó verseny azonban most élénkülni látszik, egyre több bank lép a piacra új számlacsomagokkal. A teljesen ingyenes bankolás kevesek kiváltsága maradt, de átlag fölötti jövedelem mellett a bankok megelégszenek azzal is, ha a tranzakciós illeték egy részét kifizeti az ügyfél. A bankok célja ezekkel a fizetőképes ügyfélkör megszerzése, bizonyos klienscsoportokon ugyanis még akkor is tudnak egy kis pénzt keresni, ha kedvezményesen, vagy történetesen ingyen adnak nekik bizonyos szolgáltatásokat.

A tranzakciós illeték előtt megszokott csomag, az ingyenes számlavezetés, ingyenes készpénzfelvétellel és díjmentes internetes tranzakciókkal kombinálva azonban ma már csak kevesek kiváltsága, ezt általában azoknak biztosítják a bankok, akik nagyon magas megtakarítással rendelkeznek a pénzügyi csoportnál – írja az újság.

Ismert, az elmúlt hetekben két bank esetében állapította meg a bíróság, hogy jogtalanul hárította át ügyfeleire a tranzakciós illetéket. A Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője a Hír TV Bruttó című műsorában még február közepén azt mondta, márciusban a vizsgálatok lezárultával derül majd ki, hogy mely szolgáltatók sértettek törvényt.

Az Az én pénzem portál március eleji összesítése szerint több banknál is szinte minden díj emelkedik ebben a hónapban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.