Félezer implantátumot hívtak vissza

Az illetékes hatóságok szerint továbbra sem állapítható meg egészségi kockázat.

Szalai Laura
2014. 03. 18. 4:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon csaknem ötezer darabot értékesítettek 2007 és 2014. február vége között azokból a mellimplantátumokból, amelyet gyártási fegyelmezetlenség miatt hívott vissza a Cereplas nevű cég a piacról – tájékoztatta a Magyar Nemzetet az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal orvostechnikai főosztálya. Közölték, felhívásuk nyomán a forgalmazó 424 terméket küldött vissza a gyártónak. Ha valamennyi eszközt beültették, 4568 mellbetétet használtak fel a szóban forgó időszakban. Arra a kérdésre, hogy az eszközöket a gyártástól számítva meddig szabad felhasználni, a hatóság úgy tájékoztatott: az implantátum felhasználhatósági idejét a gyártó határozza meg és jelöli a termék címkéjén. Ez függ a termék alapanyagától, de attól is, hogy sterilen kerül-e forgalomba. A mellbetétek esetében tehát nincs általános felhasználási idő, azt a gyártó határozza meg – tették hozzá.

A Magyar Nemzet írta meg a múlt héten, hogy világszerte akár több százezer implantátumot is vissza kell hívni a piacról, mivel a Cereplas gyártási fegyelmezetlenséget követett el. A francia gyógyszerbiztonsági hatóság (ANSM) megállapította, a cég a gyártáskor bizonyos tevékenységeket nem az előírásoknak megfelelően végzett. Ezek között egyebek mellett a sterilizálási eljárás ellenőrzése, valamint az előállításkor használt berendezések minősítése szerepel. Emiatt az ANSM felfüggesztette a Cereplas által gyártott mellimplantátumok és a hozzájuk tartozó, a műtétnél használt úgynevezett sizerek (méretezők) forgalomba hozatalát, exportálását, viszonteladását és használatát, amíg a termékek az előírásoknak meg nem felelnek, illetve hatóság a forgalomból kivonásról nem dönt. Emellett felfüggesztették az eszközök európai uniós megfelelőségi tanúsítványait is.

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal a lapot úgy tájékoztatta, a francia hatóság egyelőre nem tudott olyan bizonyítékot felmutatni, amelyből következne a korábban felhasznált eszközök egészségi kockázata. A helyzetet a hatóság folyamatosan nyomon követi, és amint számottevő egészségkárosításra utaló bizonyíték kerül birtokába, haladéktalanul tájékoztatást ad.

A teljes cikket a keddi Magyar Nemzetben olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.