S&P: stabilizálódik a magyar gazdaság

Stabilra javította a magyar adósosztályzat kilátását a Standard & Poor’s, nagyobb GDP-növekedést is várnak.

PR
2014. 03. 28. 5:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi hitelminősítő ezzel levette a napirendről a magyar szuverén osztályzat leminősítését. Az S&P péntek reggel Londonban bejelentette, hogy a kilátásjavítással együtt megerősítette a hosszú és rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek „BB/B” osztályzatát.

Magyarországra a három nagy nemzetközi hitelminősítő – Moody\'s Investors Service, Standard & Poor\'s, Fitch Ratings – közül jelenleg a Standard & Poor\'s tartja érvényben a leggyengébb – a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal elmaradó – államadós-besorolást. A Moody\'s hosszú távú magyar szuverén osztályzata az S&P „BB” szintű magyar besorolásánál egy fokozattal jobb, „Ba1”, amely e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings „BB plusz” hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével.

Magyarország államadós-osztályzatainak kilátása a három cég közül azonban kettőnél immár stabil; a Standard & Poor\'s mellett a Fitch is stabil kilátást tart érvényben a magyar besorolásokra. A Moody\'s magyar adósosztályzatának kilátása továbbra is negatív.

A Standard & Poor\'s a magyar szuverén besorolás kilátásának pénteki javítása és az osztályzat megerősítése mellett javította a magyar gazdaság növekedésére adott előrejelzéseit is. A cég most 1,8 százalékos éves GDP-növekedési átlagot valószínűsít a magyar gazdaságban a 2014-2016-os időszakra a tavaly október óta érvényben volt, 1,3 százalék helyett. A hitelminősítő rövidebb távon, 2014-2015-re 2 százalék körüli éves átlagnövekedést vár Magyarországon.

A londoni City elemzői közösségében vannak ennél robusztusabb növekedési előrejelzések is. A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzőstábja legutóbbi felülvizsgált prognózisában közölte, hogy Magyarországon az idén 2,4 százalékos, jövőre 2 százalékos gazdasági növekedést vár az eddigi becslésében szereplő 2,2, illetve 1,9 százalék helyett.

A BNP Paribas bankcsoport elemzői ugyancsak felülvizsgált legutóbbi prognózisukban 2,5-3 százalék közötti GDP-növekedést jósoltak Magyarországon 2014 egészére az általuk korábban érvényben tartott, 2,2 százalékos idei növekedési becslés helyett. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai 2,6 százalékos idei egész éves magyarországi GDP-növekedést valószínűsítenek.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászainak legújabb átfogó negyedéves prognózisa szerint Magyarországon 2014-ben 2,5 százalékos GDP-növekedés várható.

Fél évtizednyi, fogyasztási áldozatokkal járó folyamatos külső adósságleépítés után stabilizálódásnak indult a magyar gazdaság – állapította meg a magyar adósbesorolás kilátásjavításához fűzött pénteki, londoni elemzésében a Standard & Poor’s.

Minimálisan erősödött a forint árfolyama csütörtök estéről péntek reggelre a főbb nemzetközi devizákkal szemben a bankközi devizapiacon. Az eurót csütörtök este hétkor 310,75 forinton jegyezték, péntek reggel hétkor 310,72 forinton. A dollár árfolyama csütörtök este 226,07 forint volt, péntek reggel 225,96 forint. A svájci frankért csütörtök este 255 forintot kellett adni, péntek reggel 254,73 forintot. A japán jen jegyzése csütörtök este 2,2130 forint volt, péntek kora reggel 2,2112. Az euró árfolyama péntek reggel 1,3749 dollár volt, az euró pénteken 0,07 százalékot erősödött a dollárral szemben.

 

A nemzetközi hitelminősítő szerint a magyar gazdaság bruttó külső finanszírozási igénye még mindig magas, de már csökken. Az S&P becslése szerint az így számolt külső finanszírozási szükséglet az idén a folyó fizetési mérleg bevételeinek 102 százaléka lesz a 2008-ban mért 135 százalék helyett.

A magyar gazdaság a Standard & Poor’s adatai szerint 2012 óta a hazai össztermék (GDP) 18,4 százalékának megfelelő nettó külső adósságot fizetett ki. Az ilyen gyors külső adósságleépítésnek megvolt az ára: 2013 második negyedével bezárólag a hazai kereslet nyolc egymás utáni negyedévben visszaesett, miközben 2008 és 2013 vége között a háztartási adósságállomány a GDP 5 százalékának megfelelő mértékben csökkent.

Az S&P szerint jóllehet a magyar gazdaság tavalyi növekedésének elsődleges hajtóerejét a mezőgazdaság erős teljesítménye és az Európai Unió által finanszírozott állami beruházási kiadások jelentették, az idén azonban már a magánszektorbeli hazai kereslet is élénkülni fog a hitelpiaci kondíciók normalizálódásával párhuzamosan. A Standard & Poor\'s ezzel összefüggésben kiemelte a foglalkoztatottság növekedését is.

A cég megítélése szerint a magyar kormány koncentrált erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a GDP-arányos államháztartási deficit 3 százalék alatt maradjon, és így az ország továbbra is azon 11 EU-tagállam egyike lehessen, amelyek nem állnak az Európai Bizottság túlzottdeficit-eljárásának hatálya alatt.

A Standard & Poor\'s becslése szerint a tavalyi államháztartási hiány éppen a 3 százalékos küszöb alatt lehetett, de a hitelminősítő ebbe beleszámolta a takarékszövetkezeti hálózatnak juttatott 136 milliárd forint tőkeinjekciót is. Az S&P közölte: ezt nem likvid eszközök akvizíciójának tekinti, hanem kiadási tételnek. E tétel nélkül a cég becslése szerint 2,5 százalék körüli lehetett a tavalyi GDP-arányos államháztartási hiány.

A stabil kilátás tényezői között a cég szerint a magyar gazdaság stabilizálódási folyamata és a viszonylag egyenletes költségvetési teljesítmény ugyanúgy szerepel, mint a még mindig magas külső adósságállomány és a kevéssé kiszámítható gazdaságpolitikai döntéshozatal. Az S&P közölte: szóba jöhet Magyarország felminősítése, ha a kormány beruházásösztönző gazdaságpolitikát honosít meg és szerkezeti reformprogramot hajt végre.

Az utóbbi években mindhárom nagy hitelminősítő a befektetésre nem ajánlott kategóriába süllyesztette Magyarország adósbesorolását. A változtatást makrogazdasági adatok egyre inkább indokolták. A hitelminősítői gyakorlatról Tóth Gergely, a BudaCash Brókerház elemzője beszélt még februárban a Lánchíd Rádióban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.