Varga: Szükség van a paksi bővítésre

Az ország sokat spórol a paksi atomerőmű bővítését finanszírozó orosz hitellel – mondta a miniszter.

PR
2014. 03. 26. 22:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem Magyarország vett fel világpiacokról hitelt, hanem Oroszországon keresztül kapjuk meg, és az orosz fél forrásköltsége, kamatszintje sokkal alacsonyabb, mint a magyar” – tette hozzá Varga Mihály, megjegyezve, hogy így a teljes futamidőre vonatkozóan mintegy 600 milliárd forintot takarít meg a magyar költségvetés.

„Összességében álláspontunk változatlan: a paksi atomerőmű bővítésére szükség van” – húzta alá. Azt is elmondta: a pénzügyi szerződést mind a magyar, mind az orosz kormány jóváhagyta, ennek parlamenti vitája van hátra, és „ahogy ígértük is, az Országgyűlés erről majd dönthet” – fűzte hozzá. Kitért arra, hogy a beruházás 40 százalékos magyar beszállítói arányának teljesülését a magyar kormány folyamatosan figyelemmel fogja kísérni, közvetlen beavatkozási lehetősége lesz, ha a költségek „meghaladnak egy bizonyos szintet, vagy ha a magyar partnerek bevonása a 40 százalékosnál kisebb mértékű lenne”.

A paksi Csengey Dénes Kulturális Központ színháztermében a sajtótájékoztatót megelőző fórumon mintegy százötven érdeklődő előtt a miniszter kérdésre kifejtette: a forint árfolyamának gyengülése külső okoknak, az amerikai befektetői jelenlét csökkenésének és az ukrán válságnak tudható be. A lengyel zloty a forinthoz hasonló mértékben gyengült az utóbbi hetekben – mondta.

Előbb-utóbb a forint iránti bizalom vissza fog állni, a befektetők látják, hogy Magyarországon alacsony az infláció, gazdasági növekedés van és nő a foglalkoztatás – magyarázta. „Nem politikai spekulációt sejtek a forint gyengülése mögött, persze ne zárjuk ki azt sem, hogy néhány központban, például Brüsszelben örülnének, ha a magyar kormány hátránnyal futna neki a választásnak” – jegyezte meg.

Varga Mihály egy a politikusok felelősségre vonását firtató kérdésre azt felelte, hogy az igazságszolgáltatás nem volt mindig a helyzet magaslatán, amiről nem sok szó esik. Sokszor születtek felmentő ítéletek, amelyek a társadalmi elvárással nem találkoznak, nemcsak visszaélések, az állami vagyon elherdálása ügyében, hanem köztörvényes ügyekben is. A devizahitelekkel kapcsolatban megemlítette azt is, hogy a Kúria az egyoldalú szerződésmódosítás és az árfolyamrés kérdésében az Európai Bíróság állásfoglalására vár. „A célunk változatlan: a devizahitelek kivezetése a banki termékkörből” – tette hozzá.

Hirt Ferenc, a Fidesz–KDNP-nek a Tolna megyei 3-as választókerületben induló képviselőjelöltje arról beszélt, hogy tapasztalatai szerint a Paks környéki települések többségében az emberek értenek az atomerőműhöz, és „nem ültek fel” a baloldalról, illetve az LMP-től jövő véleményeknek. A baloldali kormány 2005-ben és 2006-ban szinte egy egész atomerőműre való hiányt halmozott fel a költségvetésben – mondta a paksi fideszes jelölt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.