Harmadával több beruházást terveznek a hazai cégek

Egy magyar kkv átlagosan 13,2 millió forintot fordított korszerűsítésre tavaly, ez az összeg idén 17,2 millió forint lehet.

TK
2014. 04. 25. 17:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felmérés szerint a magyar vállalkozások 2013-ban a tervezetthez képest 15 százalékkal több befektetést valósítottak meg, összesen 2237 milliárd forint értékben. Az idén folytatódhat a növekedés, a hazai cégek a tavaly megvalósulthoz képest 30 százalékkal több beruházást terveznek. A kkv-szektor összberuházási értéke így az év végére a cégek várakozásai szerint 2910 milliárd forintot tehet ki – ismertette a Budapest Bank pénteki közleményében. Ez jelentős javulás, mert 2012-ben a megvalósított beruházások összértéke csak 1683 milliárd forint volt.

Egy magyar kkv átlagosan 13,2 millió forintot fordított korszerűsítésre tavaly, ez az összeg idén 17,2 millió forint lehet.

A kutatás szerint látványosan javult a jövőbe vetett bizalom is. Míg egy évvel ezelőtt a vizsgált országok közül egyedül a magyar vállalatoknak volt negatív jövőképe, 2014-re a mutató pozitívba fordult, elérte a plusz 10 százalékot, vagyis jelentősen nőtt a gazdasági kilátásokat optimistán látó cégvezetők száma.

Nőtt a külső körülmények alakulásába vetett bizalom is. A cégeknek már csak kevesebb mint fele hivatkozik a bizonytalan gazdasági környezetre a befektetések legfőbb akadályaként, ami 14 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel ezelőtti érték.

A fellendülés a foglalkoztatásban is érezteti hatását, a cégek több mint egyharmada szándékszik idén új munkaerőt alkalmazni, ezzel csaknem 51 ezer új munkahelyet tervezve, ami 5 százalékos éves növekedést jelent.

A vállalkozások az idén is termelőeszközökbe fektetnének a legtöbbet, összesen 1866 milliárd forintot költenének üzemi berendezések vásárlására, kétszer annyit, mint tavaly.

Több mint 60 százalékkal, 638 milliárd forintra nőtt a haszongépjárművekre szánt összeg az előző évhez képest. Ugyanakkor az IT-szoftvereken és az irodai eszközökön spórolnának a cégek, ezekre feleannyit szánnak ebben az évben.

A legnagyobb arányt továbbra is azok a vállalkozások képviselik, amelyek tervezett beruházásaikat a meglévő berendezések amortizációjával indokolták, de nőtt azok száma is, amelyek meglévő eszközeiket korszerűsítenék a hatékonyság és a nagyobb termelési kapacitás érdekében.

A tervezett fejlesztéseket a magyar kkv-k egyharmada uniós forrásból, csaknem ugyanennyi pedig saját tőkéből kívánja megvalósítani. Banki hiteleket a vállalkozások 14 százaléka venne igénybe, ez az arány azonban a nagyobb, 50–249 dolgozót foglalkoztató cégek körében jóval magasabb, 25 százalék – áll a közleményben.

A felmérés a GE Capital rendszeresen végzett kutatási tevékenysége keretében készült, az Egyesült Királyság, Olaszország, Németország, Franciaország, Lengyelország, Csehország és Magyarország összesen 2292, 2–249 dolgozót foglalkoztató kis- és középvállalkozása körében. Az idén január közepe és február közepe között 330 hazai céget kérdeztek meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.