Megint drágításba kezdtek a bankok

Februárban még látványosan csökkent a pénzügyi szolgáltatások ára, márciusra azonban változott a helyzet.

WA
2014. 04. 14. 9:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Februárban látványosan csökkent a pénzügyi szolgáltatások ára a két ingyenes készpénzfelvételnek köszönhetően. Márciusban viszont ismét jött a drágulás, a bankok árat emeltek az inflációra hivatkozva, de más módon is próbálnak drágítani – írja a Vg.hu. A márciusi mérsékelt inflációt egyebek között az ingyenes készpénzfelvétel biztosításával magyarázta a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

Februárban valóban hatott a „pénzügyi rezsicsökkentés”, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a második hónapban januárhoz képest csaknem 9 százalékkal esett a pénzügyi szolgáltatások ára, márciusban viszont már szerény áremelés volt ebben a szegmensben, ami arra utalhat, hogy a bankok igyekeztek más módon pótolni a kiesést.

A banki ügyfelek a jogszabályok szerint havonta két alkalommal legfeljebb 150 ezer forint összeghatárig vehetnek fel február óta díjmentesen készpénzt, korábban ezeknél a tranzakcióknál a hitelintézetek rendszerint minimum a tranzakciós illetéknek megfelelő 0,6 százalékos díjat elkérték. A Deloitte BankIndex nemrég publikált felmérése szerint a banki ügyfelek egyharmada nem kérte az ingyenes készpénzfelvételt, a többség viszont kihasználta a lehetőséget. Az átlagos banki ügyfél egyébként nem használja ki a jegybanki adatok szerint ezt a lehetőséget, tavaly a nem egészen 9 millió hazai bankkártyával mintegy 6 ezer milliárd forintnyi készpénzt vettek fel, vagyis havonta körülbelül 55-56 ezer forintnyi pénzt vett fel ATM-ből egy kártyabirtokos.

Márciusban elvileg szintén tovább csökkenhettek volna a pénzügyi szolgáltatások árai, az ingyenes készpénzfelvételt igénylő ügyfelek száma ugyanis feltehetően emelkedett, emellett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hónap közepén súlyos bírsággal sújtott számos hitelintézetet, mivel azok a jegybank álláspontja szerint a jogszabályokba ütköző módon hárították át tranzakciós illetéket.

A szektor szinten kiosztott mintegy 1,2 milliárd forintos bírság, és az egyes gyakorlatokat megtiltó határozatok számos bankot késztettek a kondíciós listáik megváltoztatására. Március második felében újra ingyenessé váltak a korábban díjmentesként reklámozott, majd később fizetőssé vált számlacsomagok egyes bankoknál, emellett a kártyás vásárlások is ingyenessé váltak bizonyos pénzügyi intézményeknél, amelyeknél tavaly még fizetnie kellett az ügyfélnek az ilyen tranzakciókért, és egyéb szolgáltatások díja is csökkent. Mindennek ellenére a KSH a harmadik hónapban szerény mértékű, 0,5 százalékos áremelkedést észlelt februárhoz képest, amiben szerepet játszhatott több tényező is.

Minden bizonnyal érintette az árakat, hogy egyes bankok – köztük a piacvezető OTP Bank és a szintén jelentős szereplőnek számító Raiffeisen is – az előző évi inflációhoz igazodva márciusban emelték a díjaikat. Ilyen típusú áremelésre a többi banknál is számítani lehet még az év folyamán, az Erste májusban, a K&H júniusban indexálja a díjait a Bankmonitor tájékoztatása szerint.

Eckrich Csaba, a Bankmonitor elemzője emellett felhívta a figyelmet arra is, a bankok más módon is megpróbálják enyhíteni a tranzakciós illetékből származó terheket, az egyik módszer erre új, a régieknél némileg drágább számlacsomagok kialakítása és a régiek forgalmazásának megszüntetése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.