Mikrocégek viszik az MNB pénzét

A jegybank növekedési hitelprogramjának első körében 7179 vállalkozás vett részt, többségük mikrocég volt.

KG
2014. 04. 12. 11:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MNB munkatársai által a monetáris tanács kérésére készített elemzés azt a célt szolgálta, hogy megvizsgálja a növekedési hitelprogram 2013 szeptemberében lezáruló első körében részt vevő vállalatokat.

A részt vevő cégek közel 5 százaléka külföldi tulajdonú vállalat, hasonlóan a teljes kis- és középvállalkozói (kkv) körben jellemző arányokhoz.

A program makrogazdasági hatása többek között függ attól, hogy mekkora a programban részt vevők makrogazdasági súlya. Az nhp-ban részt vevők 2011-ben 4 és 7 százalék közötti részaránnyal bírtak az egyes makro aggregátumokban a termelést (áru- és szolgáltatáskibocsátás), foglalkoztatást, beruházásokat tekintve. A külkereskedelemben ehhez képest alul voltak reprezentálva (2-3 százalék volt az arányuk), az összes hitelfelvételében viszont csaknem 13 százalékot ért el a részarányuk.

A 2011-es pénzügyi és reálteljesítményüket összevetve az átlagos új hitelfelvevőkével megállapítható, hogy az nhp-ban részt vevők általában jobban vagy hasonlóan teljesítettek. Ezek a cégek méretüket tekintve nagyobbak, termelékenyebbek voltak, gyorsabban növekedtek, nagyobb valószínűséggel értek el nyereséget, beruházási rátájuk hasonló volt, ugyanakkor jobban el voltak adósodva, mint azok, amelyek ugyanebben az időszakban tudtak vagy akartak hitelt felvenni.

A forgóeszközhitelek maximális futamideje 1 évről 3-ra emelkedik, lehetővé válik a faktoring finanszírozása, és a beruházási hitelek lehívásának végső határideje fél évvel kitolódik – ezek az MNB növekedési hitelprogramjának legfontosabb változásai, melyek 2014. május 1-jén, illetve június 1-jén lépnek életbe.

 

A növekedési hitelprogram két szakaszában eddig mintegy 800 milliárd forint hitelt helyeztek ki, az összeg eléri a teljes kis- és középvállalkozói hitelállomány 20 százalékát.

Az nhp-ban részt vevők egy részéről nem áll rendelkezésre információ – ezek az egyéni vállalkozók és a 2013-ban alakult vállalkozások. Ezek a vállalkozók, illetve vállalatok közel 50 milliárd forintnyi nhp hitelt vettek fel.

A jegybanki elemzés alapján a legtöbb nhp-ban részt vevő vállalat mikrocég, az 1–20 fő közötti kategóriába esik. Ezek a vállalkozások átlagosan 60 millió forint értékű hitelt vettek fel. A kisvállalatok átlagosan 120 millió forint, míg a közepes méretű vállalkozások átlagosan 270 millió forint hitelhez jutottak.

Míg a korábban hitelt felvevő vállalkozások esetében a 2–4 év közötti csoport súlya volt a legnagyobb, az nhp-ban szereplők az 5 év fölötti korcsoportokban rendelkeznek relatíve nagy részaránnyal. Így a jegybanki programban részt vevő cégek átlagos életkora meghaladja a korábban banki hitelkapcsolattal rendelkezőkét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.