NFM: nem duzzasztják a Dunát Paks II miatt

A paksi erőmű tervezett bővítése miatt nem számolnak a Duna torlasztásával.

WL
2014. 04. 29. 11:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parlament honlapján kedden közzétett levél szerint arra a kérdésre, hogy Épül-e vízlépcső a paksi bővítés miatt, a miniszter azt írta: az atomerőmű hűtővízzel való ellátását jelenleg egy nagyjából 1,4 kilométer hosszú hidegvíz-csatorna biztosítja. A megfelelő mélységű és keresztmetszetű csatorna kialakításával a szükséges vízmennyiség természetes hozzáfolyással, biztonságosan eljuttatható a Dunából a hűtővizet kiemelő szivattyúállomásokig.

A tájékoztatás szerint ez a hidegvíz-csatorna szolgálja majd ki a tervezett új blokkokat, ezért a mélyítése szükséges, a tervezett bővítés és mélyítés során figyelembe veszik a folyómeder „belátható időn belüli” mélyülési ütemét is.

A meglévő és a tervezett új blokkok előreláthatólag 5-6 évet fognak együtt üzemelni. Az időszakban a Dunából kiemelt friss víz mennyisége nagyjából a jelenlegi 2,3-szorosára nő, a jelenleg üzemelő blokkok leállítása után pedig ez a mennyiség a jelenlegi vízkivételi mennyiségnek körülbelül 1,3-szorosát teszi majd ki. Így az új blokkok önálló üzeme során a Dunából kiemelt frissvíz-mennyiség nem jelent jelentős többletet a mostani mennyiséghez képest.

A miniszter közölte: a hatályos hazai és nemzetközi szabályozás értelmében az erőművek biztonságos hűtővízellátását konzervatív módon kell tervezni, ezért a meglévő hidegvíz-csatornát csak úgy lehet bővíteni és mélyíteni, hogy az a Duna bárminemű duzzasztása nélkül képes legyen a létesítmény biztonságos hűtővízellátására.

A Dunából kiemelt hűtővíz hőmérséklete az atomerőművi blokk kondenzátoraiban 8 fokkal emelkedik meg, a felmelegedett hűtővíz a melegvíz-csatornán jut vissza a Dunába. Az új blokkok hűtővizének visszajuttatásához olyan intenzív elkeveredést biztosító vízbevezetési létesítményt alakítanak ki, amelynek feladata a visszavezetett hűtővíz hőmérsékletét az előírt határértékek között tartani, így a hőmérséklet-emelkedés jóval az ökológiailag tolerálható küszöbérték alatt marad az új és a meglévő blokkok esetében egyaránt – olvasható a levélben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.