időjárás 23°C Annamária, Tihamér 2022. július 1.
logo

NFM: nem duzzasztják a Dunát Paks II miatt

WL
2014.04.29. 11:21

A paksi erőmű tervezett bővítése miatt nem számolnak a Duna torlasztásával.

A parlament honlapján kedden közzétett levél szerint arra a kérdésre, hogy Épül-e vízlépcső a paksi bővítés miatt, a miniszter azt írta: az atomerőmű hűtővízzel való ellátását jelenleg egy nagyjából 1,4 kilométer hosszú hidegvíz-csatorna biztosítja. A megfelelő mélységű és keresztmetszetű csatorna kialakításával a szükséges vízmennyiség természetes hozzáfolyással, biztonságosan eljuttatható a Dunából a hűtővizet kiemelő szivattyúállomásokig.

A tájékoztatás szerint ez a hidegvíz-csatorna szolgálja majd ki a tervezett új blokkokat, ezért a mélyítése szükséges, a tervezett bővítés és mélyítés során figyelembe veszik a folyómeder „belátható időn belüli” mélyülési ütemét is.

A meglévő és a tervezett új blokkok előreláthatólag 5-6 évet fognak együtt üzemelni. Az időszakban a Dunából kiemelt friss víz mennyisége nagyjából a jelenlegi 2,3-szorosára nő, a jelenleg üzemelő blokkok leállítása után pedig ez a mennyiség a jelenlegi vízkivételi mennyiségnek körülbelül 1,3-szorosát teszi majd ki. Így az új blokkok önálló üzeme során a Dunából kiemelt frissvíz-mennyiség nem jelent jelentős többletet a mostani mennyiséghez képest.

A miniszter közölte: a hatályos hazai és nemzetközi szabályozás értelmében az erőművek biztonságos hűtővízellátását konzervatív módon kell tervezni, ezért a meglévő hidegvíz-csatornát csak úgy lehet bővíteni és mélyíteni, hogy az a Duna bárminemű duzzasztása nélkül képes legyen a létesítmény biztonságos hűtővízellátására.

A Dunából kiemelt hűtővíz hőmérséklete az atomerőművi blokk kondenzátoraiban 8 fokkal emelkedik meg, a felmelegedett hűtővíz a melegvíz-csatornán jut vissza a Dunába. Az új blokkok hűtővizének visszajuttatásához olyan intenzív elkeveredést biztosító vízbevezetési létesítményt alakítanak ki, amelynek feladata a visszavezetett hűtővíz hőmérsékletét az előírt határértékek között tartani, így a hőmérséklet-emelkedés jóval az ökológiailag tolerálható küszöbérték alatt marad az új és a meglévő blokkok esetében egyaránt – olvasható a levélben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.