Parragh: Nem adósságból bővül a GDP

A teljesítmény javulása mögött ugyanis a hazánkban megtermelt értékek állnak – mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

2014. 04. 11. 2:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kitért arra is, hogy a lakosság megtakarításai tavaly 1100 milliárd forinttal, a GDP több mint 3 százalékával nőttek, míg az adósság – a devizahitelek végtörlesztése miatt – 430 milliárd forinttal csökkent. Mindezek tetejében egy év alatt 1500 milliárd forinttal javult a háztartások jövedelempozíciója, és a következő időszakban feltehetően tovább erősödik ez a folyamat. Az újabb négy évben ezzel együtt még bőven van feladat: a felsőoktatásban is a duális, gazdasághoz közeli modellt kell meghonosítani, ahogyan a felnőttképzés rendszerét is a gazdaság szolgálatába kell állítani – emelte ki a kamara elnöke.

Négy év alatt fenntartható pályára állította a gazdasági növekedést a kormány a szerkezeti átalakításokkal, a következő időszakban pedig várhatóan a hátralévő feladatokat is elvégzik – mondta lapunknak Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke rámutatott: a 2010 előtti növekedés mögött a devizahitelek, a külföldi források és az úgynevezett PPP-beruházások álltak.

– 1990 és 2010 között a magyar GDP a 13-szorosára nőtt, az állam adósságszolgálata azonban 25-szörösére emelkedett. Ez a helyzet hosszú távon sem egy család, sem egy vállalkozás, sem egy ország életében nem fenntartható. Ezzel szemben a mostani bővülés mögött valós, hazánkban megtermelt értékek állnak – hívta fel a figyelmet. Emlékeztetett arra, hogy a lakosság megtakarításai tavaly 1100 milliárd forinttal, a GDP több mint 3 százalékával nőttek, míg az adósság – a devizahitelek végtörlesztése miatt – 430 milliárd forinttal csökkent.

– Egy év alatt 1500 milliárd forinttal javult a háztartások jövedelempozíciója, és a következő időszakban feltehetően tovább javul majd, ami az adósságok rendezése után várhatóan a fogyasztásban is megjelenik – emelte ki.

A teljes cikk a Magyar Nemzet pénteki lapszámában olvasható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.