Újraszámolhatják a hiteltartozásokat

Az új parlament első döntései között szerepelhet a kilakoltatási tilalom meghosszabbítása.

Jakubász Tamás
2014. 04. 26. 5:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már dolgoznak a jogszabály-tervezeten a tárca szakemberei, így hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról szóló törvényjavaslat – tudtuk meg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkárától.

Rétvári Bence – a korábbi közléseket megerősítve – érdeklődésünkre elmondta: a paragrafusok egészen addig megtiltják majd a kilakoltatásokat, amíg a törvényhozás nem alkotja meg a devizahitelek kérdését véglegesen rendező jogszabályt. – A moratórium tehát a szükséges ideig védheti meg az érintetteket az utcára kerüléstől – tette hozzá a minisztériumi vezető.

Rétvári Bence tájékoztatása szerint a tiltás meghosszabbításáról már az új parlament szavazhat, mégpedig a május 6-i alakuló ülésének hetében. Felvethető ugyanakkor: a moratórium április 30-án lejár, a végrehajtók a következő naptól elvileg intézkedhetnének az érintettek kényszerű kiköltöztetéséről. Ennek kapcsán a politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy május elseje munkaszüneti nap, amit hosszú hétvége követ. – A tiltás kiterjesztése az új Országgyűlés egyik első döntése lesz.

Ha az ellenzék beleegyezik abba, hogy eltérjenek a házszabály előírásaitól, a képviselők akár egy nap alatt megtárgyalhatják és elfogadhatják a rendelkezést – hangsúlyozta. A minisztériumi vezető egyébként biztos benne, hogy ez ügyben egyetértés alakul ki a politikai erők között.

Adódik persze a kérdés: mi lesz a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását követően, s egyáltalán, mennyiben kedvezhet az intézkedés az adósoknak? Az események várható menetrendjéről szólva Rétvári Bence azzal kezdte: a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság április 30-án, vagyis jövő szerdán határoz az úgynevezett Kásler-perben. A szaktárca reményei szerint az uniós fórum azt mondja majd ki, hogy a magyar bíróság megvizsgálhatja a devizakölcsön-szerződések egyes elemeit, s dönthet azok tisztességtelenségéről is.

További részletek a Magyar Nemzet szombati számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.