Uniós kifizetések: tisztázásra vár Brüsszel

Az Európai Bizottság nem függesztette fel a kifizetéseket, de válaszokat vár a kormánytól; a kabinet már dolgozik a megoldáson.

VZ
2014. 04. 28. 11:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Wheeler megerősítette a 444.hu értesülését, miszerint az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény levelet küldött a illetékeseknek április 16-án.

E levélben aggodalmának adott hangot az átszervezést, illetve konkrétan az irányítási és ellenőrzési rendszer hatékony működését illetően. Ezért részletes tájékoztatást kért a magyar hatóságoktól. „Nem szakítottuk meg a kifizetéseket” – hangsúlyozta Wheeler. Hozzátette: a magyar választ még az előtt várják, hogy magyar részről újabb kifizetési igénnyel fordulnának az Európai Bizottsághoz.

Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője elképzelhetőnek nevezte, hogy rövid, átmeneti ideig az Európai Bizottság nem fizet ki Magyarországnak uniós forrásokat. Zsigó azonban hangsúlyozta, a költségvetésből megoldható, hogy a pályázók mindebből ne érezzenek semmit.

A kormánypárt szóvivőjét azután kérdezték, hogy hétfőn a 444.hu portál – egy európai bizottsági levélre hivatkozva – azt írta: Brüsszel minden Magyarországnak járó pénzt befagyasztott. A portál cikke szerint az Európai Bizottság az április 1-jén hatályba lépett, a pénzosztási rendszert érintő magyarországi változtatásokat kifogásolja.

Zsigó budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, az Európai Bizottság a pályázati rendszer módosítását kérte, amin a kormány már dolgozik a bizottsággal együttműködve. Hozzátette, hétfő délután kormányzati megszólalás várható a témában. Az azóta kiküldött meghívó szerint Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára tart majd sajtótájékoztatót.

Zsigó Róbert többször is megerősítette, hogy a kabinet és az Európai Bizottság között folynak a tárgyalások az ügyben. „Nem hagyunk egyetlen, Magyarországot illető eurót sem elveszni” – jelentette ki.

A hvg.hu egy brüsszeli forrása, aki ismeri a levél tartalmát, azt mondta, arról van szó, hogy a bizottság minden esetben átvizsgálja az adott tagország uniós pályázatait kezelő intézményrendszerének működését, amikor azt átszervezik; ez„gyakorlatilag egy rutineljárás, minden esetben elvégzik, amikor valahol valamilyen átszervezés van”, és nem jelenti a pénzek felfüggesztését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.