Gazprom: rossz állapotban volt a felrobbant gázvezeték

A cég nem folytat vizsgálatot az ügyben, minthogy a gázvezeték ukrán tulajdonban van.

NT
2014. 06. 18. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vialij Markelov, az orosz állami energetikai óriáscég vezérigazgató-helyettese a LifeNews orosz televízió kérdésére közölte, hogy a Gazprom nem folytat vizsgálatot az ügyben, minthogy a gázvezeték ukrán tulajdonban van.

Az orosz vezérigazgató-helyettes emlékeztetett arra, hogy az Urengoj–Pomari–Ungvár gázvezeték még a Szovjetunió idején, az 1980-as években épült. Ukrajnában azonban nem végezték el rajta a teljes felújítást, így az akkor létesített egységes gázvezetékrendszer orosz szakaszához képest az ukrajnai rosszabb állapotban van. „Nem ez volt az egyetlen baleset az ukrán vezetékrendszeren” – tette hozzá Markelov.

Markelov egyúttal közölte, hogy a gázszállítás biztosítva van Ukrajnából a rajta keresztül földgázt vételező országokba, mert a szállítást tartalékvezetékre irányították át az érintett szakaszról.

Eközben Arszen Avakov ukrán belügyminiszter azt közölte: pokolgép okozta az Urengoj–Pomari–Ungvár gázvezetéken az ukrajnai Poltava megyében kedden bekövetkezett robbanást. „Azt feltételezzük, hogy a robbanószerkezetet a csővezetéket tartó egyik betonelem alatt helyezték el, és két robbanás történt” – ismertette Avakov a kormányülésre készített jelentését.

Az ukrán energetikai minisztérium „kitervelt felforgató cselekménynek” nevezte a robbantást, amelynek következtében mintegy tízmillió köbméter földgáz ment veszendőbe. A tárca szerdai közleménye szerint a terrorcselekmény célja az ukrán gázszállító rendszer és az Európai Unióba irányuló orosz gázszállítás ukrajnai útvonalának lejáratása volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.