időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

A Moody's Magyarországról sem gondol mást

MNO
2014.07.04. 21:55

Nem hajtottak végre hitelminősítői felülvizsgálatot a magyar államadós-kockázati osztályzatra.

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő és gazdaságelemző csoportja az európai uniós előírásoknak megfelelően – a többi hitelminősítőhöz hasonlóan – előre összeállította a szuverén adósbesorolások áttekintésének idei menetrendjét. A Moody\'s listáján a magyar szuverén osztályzat felülvizsgálata – több más országéval együtt – július 4-re, péntekre volt beiktatva, a cég azonban péntek éjjel Londonban közölte, hogy most nem frissítette az erre a napra összeállított lista szereplőinek adósminőségi értékelését, így Magyarországét sem.

A pénzügyi válság után életbe léptetett EU-szabályozás alapján – hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik – a hitelminősítők az általuk előre kijelölt időpontban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében. A kialakult gyakorlatnak megfelelően ezt általában péntekenként teszik, több hónapra előre összeállított menetrend alapján.

A kijelölt felülvizsgálati dátum mindazonáltal nem jelenti azt, hogy az adott hitelminősítő a menetrendben meghatározott napokon mindenképpen végrehajt valamely minősítési lépést az érintett szuverén adósok esetében. Az időpont előzetes meghatározása csak a potenciális hitelminősítési döntések dátumát mutatja, de nem kötelezi a hitelminősítőket arra, hogy az adott napon tényleges osztályzat- vagy kilátásmódosító lépéseket jelentsenek be.

A Moody\'s menetrendjében Magyarország adósminősítésének lehetséges következő felülvizsgálati időpontja november 7-e.

A cég péntekre összeállított listáján Magyarország mellett szerepelt még Belgium, Hollandia, valamint több német és osztrák tartomány, de a hitelminősítő ezeknek a besorolásaira, illetve osztályzati kilátásaira sem jelentett be felülvizsgálati lépést.

A legutóbbi érdemi módosítást Magyarország esetében egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor\'s hajtotta végre március végén; az S&P akkor stabilra javította a magyar besorolás kilátását az addigi negatívról. Az S&P következő magyar besorolási értékelése szeptember 19-én várható.

A harmadik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings június 6-án végezte el legutóbbi magyar értékelését; a cég aznap megerősítette Magyarország államadós-osztályzatait stabil kilátással.

Magyarországra a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül jelenleg a Standard & Poor\'s tartja érvényben a leggyengébb besorolást: ennél a cégnél a hosszú és rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata BB/B. A hosszú futamidejű magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal elmarad.

A Moody\'s hosszú távú magyar szuverén osztályzata ennél egy fokozattal jobb, Ba1, amely e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings BB+ hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével.

Magyarország államadós-osztályzatainak kilátása a három cég közül azonban kettőnél már stabil; a Standard & Poor\'s március vége, a Fitch 2012 decembere óta stabil kilátást tart érvényben a magyar besorolásokra. A Moody\'s magyar adósosztályzatának kilátása továbbra is leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.