Gigaberuházást adtak át Napkoron

A fémiparban tevékenykedő Gémtech Kft. kapott gyártócsarnokot.

LM
2014. 07. 04. 21:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A projektzáró ünnepségen Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter elmondta, a magyar gazdaság teljesítőképessége és közvetve a magyar emberek életszínvonala a kis- és középvállalkozások (kkv) sikerén múlik, ezért minden eszközzel azon kell dolgozni, hogy erősödjön ez a vállalkozói réteg. „Magyarország újjáépítésének receptje igen egyszerű, nem túl bonyolult dolog: ami jó a magyar vállalkozásoknak, az jó az országnak is” – fogalmazott Seszták Miklós.

 

A fejlesztési tárca vezetője megismételte, a kkv-k fejlődésének elősegítése érdekében a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési ciklusban Magyarország számára lehívható fejlesztési források mintegy hatvan százalékát gazdaságélénkítésre fordítja a kormány. „A Gémtech példája mutatja, ha így cselekszünk, ezek a források oda kerülnek, ahol szükség van rájuk” – tette hozzá a miniszter.

Seszták Miklós jelezte, a kormány a fejlesztési intézményrendszer további ésszerűsítésével a források lehívását és szétosztását is egyszerűbbé és gyorsabbá kívánja tenni. A cél – folytatta –, hogy a vállalkozások erőforrásait ne túlbonyolított adminisztráció terhei emésszék fel, hanem arra összpontosíthassanak, amihez a legjobban értenek, azaz a termékeik és szolgáltatásaik fejlesztésére. Olyan környezetet kell teremtenünk, amiben egyre többen ismerik fel, hogy érdemes vállalkozni – mondta Seszták Miklós.

A 2009-ben alakult fémipari társaság többek között a hazai és nemzetközi multinacionális vállalatok termékeinek bérgyártásával, gépi forgácsolással és különböző mérnöki tevékenységek végzésével foglalkozik. Jelenleg 54 embernek ad munkát, de közvetve több mint száz család megélhetéséhez járul hozzá. A vállalkozás 2012-ben kötött befektetési szerződést a Széchenyi Tőkebefektetési Alappal, amely 84 millió forintos tőkebefektetéssel 23,67 százalékos kisebbségi tulajdont szerzett a Gémtech Kft.-ben.

A társaság tavaly kezdte el egy napkori 20 ezer négyzetméteres ipari területen a 2500 négyzetméteres üzemcsarnok és a 400 négyzetméteres irodaház építését. A projekt összköltsége 330 millió forint volt, amelyből 163 millió forintot vissza nem térítendő támogatás formájában nyert a vállalkozás. A beruházással több mint húsz új munkahely jött létre.

Nagy Péter ügyvezető igazgató az átadáson elmondta, a csarnokban helyet kapott három darab 25 tonna teherbírású híddaru, valamint egy Magyarországon egyedülálló, húsz méter hosszú CNC fúró-maró gép is.

A működése alatt a Gémtech Kft. saját terméket is megalkotott: a Gemoxytech elnevezésű gépcsalád első prototípusának, egy CNC vezérelt plazma- és lángvágó berendezésnek 2011-ben kezdték el a fejlesztését.

A nyilvános cégadatok szerint a Gémtech Kft. tavaly 926 millió forint nettó árbevételt és 358 millió forint mérleg szerinti eredményt ért el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.