Újabb történelmi mélyponton az alapkamat

0,2 százalékponttal 2,1 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács kedden.

MNO
2014. 07. 22. 12:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI által megkérdezett elemzőket meglepte a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának 0,2 százalékpontos alapkamat-csökkentése kedden, többen már azt sem tartják kizárhatónak, hogy a jegybanki alapkamat 2 százalék alá csökken. Az elemzők szerint a döntés csak a monetáris tanács közleményének kiadása után lesz igazán értékelhető, várják a jegybank 15 órára meghirdetett sajtótájékoztatóját.

A monetáris tanács kedden újabb történelmi mélypontra, 0,2 százalékponttal 2,1 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A testület legutóbb június 24-én mérsékelte az alapkamatot, 2,4 százalékról 2,3 százalékra. A jegybank 2012 augusztusában kezdett bele monetáris enyhítési ciklusába, akkor az alapkamat 7 százalékon állt.

Július 11-én Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Vs.hu-nak adott interjúban hangsúlyozta, hogy minden bázispont számít. „Jelen pillanatban úgy látom, hogy még egy-két csökkentésre van mód, és nagyjából ennyire lehet szükség ahhoz, hogy az MNB elérje elsődleges célját” – mondta az alelnök a hírportálon megjelent interjúban, utalva arra, hogy a jegybanknak nincs kamatcélja, a döntést a jegybanki inflációkövető célrendszer teljesítése motiválja. Hozzátette, hogy a környezet ugyanakkor megváltozhat, és ez természetesen hatással lehet a monetáris tanács értékelésére.

Nagyon közel vagyunk az utolsó kamatcsökkentéshez, és miután ez megtörténik, szólni fogunk – mondta el Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, a monetáris tanács tagja július 10-én a Portfólió.hu-nak. Ahogy Matolcsy György jegybankelnök Londonban célzott rá, a kétszázalékos szintig szerinte sem süllyed az alapkamat, a mostani 10 bázispontosnál lassabb ütemű kamatvágásra pedig nem kell számítani.

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa legutóbb június 24-én, kedden csökkentette az alapkamatot 2,4 százalékos szintről 2,3 százalékra. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. Az MNB 2012 augusztusában kezdett enyhítési ciklusba, a kamatcsökkentés 7 százalékról indult.

A Takarékbank elemzői szerint nyár közepéig 2,1 százalékig is csökkenhet az alapkamat, az emelési ciklus „sima átmenettel” való megkezdése miatt azonban már augusztusban véget érhet a csökkentések sora. Az alapkamat- emelést valószínűleg 2015 második negyedévétől kezdi meg az MNB, és kis lépésekben a jövő év végéig 3,25 százalékig, maximum 3,5 százalékig folytathatja – mondta Oszlay András, a Takarékbank elemzési részlegének vezetője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.