A következő kormányülésen dönthetnek az elszámolási törvényről

A kabinet szerdai ülésén tárgyalt a devizahitelesek megsegítését szolgáló további lépésekről.

WL
2014. 08. 27. 16:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szóvivő közleményében azt írta: a kabinet szerdai ülésén tárgyalt a devizahitelesek megsegítését szolgáló további lépésekről, így az elszámolást rendező törvény előkészítéséről. A kormány arra kérte a szakmai munkacsoportot, hogy folytassa az intenzív jogalkotási munkát, hogy az Országgyűlés mielőbb tárgyalhassa a törvényjavaslatot. A végleges előterjesztésről a kabinet következő ülésén születhet döntés.

Kitért arra is: a kormány áttekintette a perek eredményét. Mint írta, már az eddigi perekből is látszik az, hogy az állam sikerrel tudja megvédeni az embereket a bankokkal szemben, és a bankok nem tudják bebizonyítani, hogy tisztességesen jártak el a hitelesekkel szemben. Felidézte, hogy a kabinet megbízásából százötven – a bankok hitelezési gyakorlatát jól ismerő – ügyvéd dolgozik azon, hogy megvédje a devizahitelesek igazát.

A kormány célja változatlanul az, hogy a családoknak igazságot szolgáltasson, az emberek visszakapják a bankoktól a tőlük tisztességtelenül elvett összegeket, és végre eljöjjön a fair bankok ideje – fogalmazott a kormányszóvivő.

Az AXA Bank Europe SA magyar állam ellen indított perében tartott szerdai tárgyaláson a Fővárosi Törvényszék elutasította a pénzintézet azon indítványait, amelyekben az Alkotmánybírósághoz, illetve az Európai Unió bíróságához fordulást kezdeményezett.

 

A tárgyalás reggel fél kilenc óta továbbra is tart, jelenleg zárt ülés zajlik, amelyet arra az időre rendelt el a bíró, amíg a felperes AXA Bank termékeinek árazásával kapcsolatban ad elő.

 

A bank még a tárgyalás kezdetén tanú – az AXA magyarországi fióktelepe törvényes képviselőjének – zárt ülésen való meghallgatását kérelmezte. Mint jogi képviselőjük elmondta, azért, hogy a kihallgatni indítványozott felperesi munkavállaló, tehát banki szakember bemutassa, miként működik egy bank és milyen elvek alapján alakítja ki árazási politikáját.

 

A tárgyalás délelőtt hosszas keresetismertetéssel kezdődött, azóta a felek egymás kérelmeire, ellenkérelmeire reagáltak, így még nem lehet tudni, helyt ad-e a bíróság az AXA tanúmeghallgatási indítványának, mint ahogyan azt sem, lesz-e szerdán ítélet az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.