Magyar–orosz kormányközi gazdasági egyeztetés jöhet

Szijjártó Péter a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok fejleményei miatt kezdeményezte a találkozót.

MNO
2014. 08. 21. 17:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárca válaszában felidézte, hogy a bizottság legutóbbi ülése tavaly szeptemberben volt Budapesten. A szokásjog szerint a következő találkozó Moszkvában lesz, az ülést a munkarend szerint a házigazda, az orosz fél hívja össze. A magyar–orosz kétoldalú gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok fejleményeinek és jövőjének megvitatása érdekében azonban Szijjártó Péter, a magyar–orosz kormányközi gazdasági együttműködési bizottság magyar társelnöke csütörtökön kezdeményezte Nyikolaj Fjodorov orosz mezőgazdasági miniszternél, a bizottság orosz társelnökénél a társelnökök és delegációik találkozóját – tájékoztatott írásos válaszában a minisztérium.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) már augusztus elején, az uniós szankciókra válaszul bevezetett orosz importkorlátozások bejelentése után javasolta a magyar–orosz kormányközi bizottság összehívását az orosz embargó következtében kialakult hazai helyzet áttekintésére. Kedden Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is úgy nyilatkozott, hogy szükség lenne a bizottság összehívására.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban úgy fogalmazott: az Oroszországgal szembeni gazdasági szankció politikája ellentétes a magyar nemzeti érdekkel. „Lábon lőttük magunkat” – fogalmazott. Orbán Viktor elmondta: keresi a partnereket ahhoz, hogy változtasson az Európai Unió ezen politikáján. Szerinte nemcsak a most veszteséget elszenvedő termelőket kell kompenzálni az unióban, hanem az egész szankciós politikát kell átgondolni.

Oroszország az ellene szankciókat alkalmazó országok mezőgazdasági termékeire léptetett életbe behozatali tilalmat. Az importtilalom az Európai Uniót, az Egyesült Államokat, Kanadát, Ausztráliát és Norvégiát érinti. A Vedomoszty moszkvai napilap azonban úgy értesült, hogy  Oroszország kész további importkorlátozásokat bevezetni, egyebek között akár gépjárművekre is, amennyiben az Egyesült Államok és az EU újabb szankciókat léptet életbe ellene.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.