Nagy Márton: A forintosítás versenyt idéz elő

A devizahitelek forintosítása fel is gyorsíthatja az egyesüléseket és a felvásárlásokat a bankszektorban.

MD
2014. 09. 30. 18:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Márton szerint azok a bankok, amelyek elegendő tőkével és likviditással rendelkeznek, elcsábíthatják az ügyfeleket a riválisoktól, amikor 9-10 milliárd eurónyi hitelt kell majd forintosítani.

Az MNB igazgatója szerint további bankok távozhatnak a magyar piacról, csupán öt nagybank maradhat, miután az MKB anyabankja kivonult. Megismételte, hogy a bankoknak bruttó 1000 milliárd forint, nettó 700-800 milliárd forintjukba kerül majd a jóváírás.

Hangsúlyozta: versenyre van szükség ahhoz, hogy megelőzzék a hitelek kamatának emelését az átváltás következtében. Az MNB igazgatója szerint a kormány által javasolt új törvénytervezetben (a fair bankokról) a lakossági forinthiteleknek 3 vagy 5 évre rögzített szinten vagy a Buborhoz képest rögzített kamatfelárral kellene kamatozniuk.

A központi bank igazgatója kijelentette: ahhoz, hogy a rögzített kamatozású hitelek versenyképesek legyenek, a bankoknak jelzálogleveleket kellene kibocsátaniuk hosszú távú források biztosítása céljából. A piac bővülésével egyes hitelnyújtók jelzálogbankot alapíthatnak – tette hozzá.

Nagy Márton közölte továbbá: a jövő hónapban elindul a „rossz bank”, amely könyv szerinti érték alatt vásárol fel nem teljesítő kereskedelmi ingatlanhiteleket, ami további veszteséget okozhat a bankszektornak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.