Rogán: Sikertelen lesz a bankok taktikája

A fideszes frakcióvezető szerint a pénzintézetek időt próbálnak húzni a devizahiteles perekben.

KG
2014. 09. 05. 15:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus így kommentálta az MTI-nek, hogy a Fővárosi Törvényszék pénteken felfüggesztette az Eger és Vidéke Takarékszövetkezet magyar állam ellen indított peres eljárását, és – elfogadva a hitelintézet javaslatát – úgy döntött, az Alkotmánybíróság (Ab) elé terjeszti a devizahitelekkel összefüggő ügyet.

Az Ab-hoz fordulás a bankok időhúzó taktikájának a része, próbálják elhúzni az időt, hogy ne történjen meg a magyar bankrendszer elszámoltatása – reagált Rogán Antal, aki szerint ez az „időhúzási taktika” sikertelen lesz, mert a törvényhozó erre a lehetőségre is gondolt az elszámoltatást elindító jogszabály júliusi elfogadásakor. Akkor a bíróságoknak meglehetősen szűk, de reális határidőket szabtak az eljárások lefolytatására, és ennek során az Ab-hoz fordulás lehetőségével is kalkuláltak – mondta a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője.

A kormánypárti politikus szerint azonban bizonyos értelemben még jó is, hogy egy bíró az Ab-hoz fordult, mert innentől kezdve a többi perben ez a lehetőség elvész, hiszen az Ab egy konkrét eset kapcsán állást foglalhat majd. Az Igazságügyi Minisztériumhoz hasonlóan a Fidesz-frakció is arra kéri az Ab-t, hogy a lehető leghamarabb, sürgősséggel tárgyalja meg a beadványt, és ezáltal folyamatosan haladhasson a bankok elszámoltatása – közölte Rogán Antal, kijelentve, hogy a pénzintézetek februári elszámoltatása szerinte nem került veszélybe.

Tavasszal indulhat el a devizahitelek forintosítása, addig a parlament elfogadja az ehhez szükséges jogszabályi kereteket – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön az 52. Közgazdász-vándorgyűlésen Nyíregyházán. A miniszter szavai szerint már előkészítették a devizahitelek elszámolását szabályozó jogszabályt, a becslések szerint nagyságrendileg 3 milliárd euró körüli összegről van szó.

 

Több variáció a devizahiteles-mentésre

 

A miniszter szerint a pénzintézetek által az állammal szemben indított, a napokban zajló devizahiteles-perek állása azt mutatja, hogy a bíróság szerint is tisztességtelenül jártak el a bankok az ügyfeleikkel szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.