Törvénytelen a bizottság összehívása, Matolcsy nem lesz ott

A költségvetési bizottságot Burány Sándor, a testület MSZP-s elnöke hívta össze hétfőre.

TK
2014. 09. 03. 10:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A költségvetési bizottságot hétfőre Burány Sándor, a testület MSZP-s elnöke hívta össze, miután az MSZP, az LMP és az Együtt–PM Szövetség is kezdeményezte. Az elnök az MTI-nek elmondta, hogy az ülésen Matolcsy György és a jegybank felügyelőbizottsági tagjainak meghallgatását tervezik az MNB ingatlanvásárlásairól és az alapítványainak juttatott 200 milliárd forintról.

Szűcs Lajos, a költségvetési bizottság fideszes alelnöke ezután közleményt adott ki, amely szerint előzetes egyeztetés nélkül és törvénytelenül hívták össze a testület ülését. Felhívta a figyelmet, hogy a parlament alakuló ülését előkészítő ötpárti megállapodás értelmében a pénzügyek és a számvevőszéki ügyek nem a költségvetési, hanem a gazdasági bizottság hatáskörébe tartoznak, Matolcsy György kizárólag a gazdasági bizottságnak tartozik beszámolási kötelezettséggel.

Az MNB szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy megítélésük szerint Burány Sándor törvénytelenül kezdeményezte a költségvetési bizottság összehívását a központi bank működésére vonatkozóan, ezért a bizottság ülésére az intézmény elnöke nem megy el, ugyanis „törvénysértésben nem vesz részt” a jegybank.

A nemzeti bank elnöke minden jogszabályban meghatározott beszámolási kötelezettségének eleget tesz, így rendszeresen beszámol a jegybank tevékenységéről az Országgyűlés gazdasági bizottságának – tették hozzá.

Kiemelték, hogy az MNB vezetése minden esetben a jegybank működési rendjét meghatározó külső és belső szabályoknak megfelelően hozza meg döntéseit. A központi bank tevékenységét az Állami Számvevőszék rendszeresen ellenőrzi, a számvevőszék munkatársai jelenleg is vizsgálatot folytatnak az MNB-nél, a vizsgálat 2014. március 31-étől folyamatosan tart a jegybankban. Ezen kívül a nemzeti bank belső ellenőrzési igazgatósága is ellenőrzi az intézmény teljes működését.

A jegybank felügyelőbizottságának mandátuma 2014. május 5-én szűnt meg, a felügyelőbizottság minden, az Országgyűlés felé fennálló tájékoztatási kötelezettségének eleget tett – jegyezte meg a Magyar Nemzeti Bank.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.