15 millió eurót magukra költöttek a bank pénzéből a vezetők

Az államosításkor ért véget a pénzszórás.

WL
2014. 10. 02. 20:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ABC című napilap online kiadása részletezi, hogy mi mindenre költöttek a bank pénzéből. Éttermekben 3 millió eurót ( 931 millió forint), utazásra 1,5 millió eurót (465 millió forint), hotelekre 800 ezer eurót (248 millió forint), ruhákra 700 ezer eurót (217 millió forint) fizettek ki.

A hatalmas összegekről szóló számlákat tíz év alatt halmozta fel a bank 86 munkatársa, köztük a pénzintézet vezetői, az ellenőrző bizottság tagjai, igazgatók és tanácsadók. Ildefonso Sánchez-Barcoj volt főigazgató 486 500 eurót (150 millió forintot) költött, Miguel Blesa egykori elnök pedig 436 700 eurót (135 millió forint) használt fel a bank pénzéből saját célokra – írja a lap a spanyol korrupció elleni ügyészségtől származó információkra hivatkozva.

Az El Mundo című napilap internetes kiadása szerint fizetéskor a nyilvántartásban nem szereplő hitelkártyákat használtak, amelyek egy létező bankszámlához kapcsolódtak. A banki könyvelésben pedig utólag, kézzel írták át a magánkiadásokról szóló tételeket. Az ügyleteknek az vetett véget, hogy a bankot 2012-ben államosították, ma Bankía néven működik.

Az El País című napilap weboldalán közzétett írásában beszámolt arról, hogy az érintettek közül sokan meglepődtek, amiért a spanyol központi büntetőbíróság, az Audiencia Nacional vizsgálatot folytat az ügyben. Többen állították a lapnak, hogy úgy tudták, törvényes, amit csinálnak. Ennek némileg ellentmond, hogy a bankvezetők közül többen visszautaltak pénzt, összesen 200 ezer eurót (62 millió forint).

A kirobbant botrány miatt csütörtökön leváltották Pablo Abejast, a madridi autonóm közösség gazdasági vezetőjét. Lemondott posztjáról Carmen Cafranga, a Caja Madrid alapítványának elnöke is, aki szintén érintett, 175 ezer eurót (54 millió forint) költött el a bank pénzéből az ügyészség szerint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.