A parlament elé kerül a költségvetés tervezete

A kormány csütörtökön nyújtja be a 2015. évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek.

WL
2014. 10. 30. 7:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dokumentumot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter adja át kora délután Kövér László házelnöknek.

A Költségvetési Tanács (KT) hétfői ülésén alakította ki véleményét a jövő évi költségvetési törvénytervezetről, amelyben kiemelte: nincsenek olyan alapvető ellenvetései, amelyek indokolnák a véleményezésre átadott dokumentummal kapcsolatban az egyet nem értés jelzését. A tanács ugyanakkor többféle kockázatot azonosított a hiánycél teljesülésével kapcsolatban.

A KT véleményezéséből kiderül, hogy a költségvetési tervezet jövőre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol, valamint azzal, hogy az államadósság-mutató jövőre 0,9 százalékkal csökken, a GDP 75,4 százalékára az idei – stabilitási törvény szerinti – 76,3 százalékról. A 2015. évi – az európai uniós módszertan szerint számított – hiánycél 2,4 százalék a GDP arányában, ez 0,6 százalékponttal alacsonyabb az államháztartási törvényben meghatározott 3 százaléknál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.